Подобно на другите алергии, и тази към яйца се дължи на погрешно разпознаване на определени протеини от страна на имунната система. Вместо да приема яйчните белтъци като безопасни и полезни, организмът ги „вижда“ като опасни нашественици.
 
Като отговор се освобождава антитялото имуноглобулин Е, които се „бори“ с алергена. Антителата на свой ред изпращат множество химикали, които да унищожат алергените на яйцето. Един от тези химикали е хистаминът. Той е отговорен за много от симптомите, които изпитваме впоследствие. 
 
Симптомите могат да се появяват в период от няколко минути до няколко часа след консумацията на яйце. Въпреки че всеки организъм реагира различно, най-обичайните признаци включват кожни проблеми като подуване и поява на обрив, тип копривна треска.
 
Други обичайни симптоми са респираторните проблеми като астма, предизвикана от алергия, течащ нос и сълзене на очите. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При някои хора се наблюдават стомашни неразположения като резултат от алергията към яйца. Те могат да доведат до гадене, повръщане, диария и спазми. В по-редки случаи може да се изпита анафилаксия след консумация на яйчен протеин – тогава е необходима незабавна медицинска помощ.
 
Трябва да се има предвид, че симптомите сами по себе си не са достатъчни, за да се диагностицира алергия към яйца. Това най-точно и адекватно може да направи алерголог.