Макар и симптомите при алергичния ринит да са характерни, някои от тях могат да наподобяват тези при различни респираторни (дихателни) инфекции и в тази частност дори и коронавирусна инфекция.


Характерно за алергичната или често наричана поленова хрема е загубата на обоняние, но по последни данни това е един и от симптомите при заразени със SARS-CoV-2.


Високата температура е характерен симптом за инфекциите, но проявата ѝ не е изключена и при по-изразена алергия. Обикновено температурата при алергия е субфебрилна – малко над нормалната и се проявява изключително рядко. За разлика от това при коронавирусна инфекция е характерно покачване на температурата до високи стойности – 38-39˚.За алергичния ринит са характерни симптоми като често кихане, сърбеж, изразено запушване на носа. Сърбежът е изключително характерен симптом, тъй като при инфекциозните причинители не е налице изразено дразнене и сърбеж.


Обективен симптом е цветът на носната лигавица. При инфекциозни ринити е налице зачервяване, в някои случаи до виолетов цвят. За разлика от това при алергичните ринити – носната лигавица е бледа.


Конюнктивитът – възпалението на лигавицата на окото (конюнктивата) е особено характерен симптом на алергиите. Често алергичните ринити протичат с изразено в различна степен възпаление на лигавицата на окото. 


Отчетлива разлика е повлияване от приложената терапия. При алергични прояви симптомите могат да бъдат купирани с прилагането на противоалергични – най-често антихистаминови препарати. При по-тежки състояния, които не се овладяват с антихистамини се прилагат и кортикостероиди – обикновено локално под формата на препарат за впръскаване (спрей) или маз.


И при алергичните прояви и при инфекциозните, въздействие оказват отбъбващите препарати, които съдържат например ефедрин. Тяхната роля е да доведат до временно свиване на кръвоносните съдове, което намалява отока на лигавицата и съответно води до подобряване на дишането.


И при инфекциите на горните дихателни пътища – особено хрема и синуит, и при алергичния ринит са налице нарушени когнитивни функции – понижено запаметяване, липса на концентрация, трудност при извършване на работни задачи.


Характерно за алергиите е, че засегнатите лица често могат да посочат момент, в който са били изложени на съответния алерген, след което са развили постепенно или внезапно чувствителност.


При дихателните инфекции често пациентите съобщават за контакт (епидемиологична анамнеза) с болен човек или излагане на неблагорпиятни фактори – студ, влага, с които да се обясни и понижаването на имунната защита.


Обикновено при децата преобладават епизодите на дихателни инфекции, но при тях често се изписва и противоалергичен препарат. Причината е, че патологията може да се развие твърде бързо, да се доведе до „запушване“ на дихателните пътища и проявата на задух, изразен в различна степен.