Проф. д-р Селим Пата, който завежда отделението по оториноларингология (УНГ) в болницата в Истанбул - Yeditepe University Hospital, е един от водещите специалсти по заболявания, свързани с УНГ в Турция. След като завършва медицинския факултет в Istanbul University Cerrahpaşa през 1989 г., проф. Пата изгражда репутацията си като силен привърженик на най-съвременните техники при лекуването на УНГ заболявания. Проф. Пата е член на 11 професионални медицински асоциации с множество публикации в медицински издания както в Турция, така и в международен мащаб.
 
Проф. Явуз Селим Пата от университетската турска болница Йедитепе сподели информация за това как да се разпознава и как да се действа с една от най-често срещаните алгерии, които могат да окажат тежко въздействие върху качеството на живота, който хората водят – алергичен ринит.
 
Със симптоми като кихане, хрема, запушване и сърбеж на носа, секреция, нарушено обоняние и сълзене на очи, алергичният ринит засяга една част от хората през цялата година, а друга част страдат сериозно от този вид алергична реакция най-вече през пролетните месеци.
 

Алергиите – същност и източници

Какво точно представляват алергиите? В същината си те са нежелани специфични имунни отговори към антигени. Алергичните реакции се случват или през цялата година (целогодишни), или през определени периоди (сезонни – сенна треска, сенна хрема), когато страдащият влезе в контакт с някои от въпросните алергени.
 
Домашният акар (Dermatophagoides pteronyssinus), различните видове плесен, животински алергени (от кучета, котки, гризачи, птици – най-вече в слюнката и козината или перата) попадат в категорията на годишните "дразнители", а дървета, растения, треви и цветен прашец предизвикват алергии само в определени периоди от годината. Плесентта също спада към сезонните алергени, тъй като отделяните спори се срещат само в определени сезони.
 
От всички алергични състояния алергичният ринит е най-често срещаното състояние, както и това, което оказва най-голямо влияние върху носовете на страдащите. Понякога тази реакция се съпътства и от други състояния, като атопичен дерматит, алергична астма и алергичен риноконюнктивит. Освен това ринитът може да предизвика хронични състояния като синузит, фарингит, инфекция на средното ухо и носни полипи.
 
Фамилната анамнеза в такива случаи е много важна. Личният разказ на засегнатия човек и въпросът на кои "дразнители" точно е бил изложен трябва да бъдат внимателно проучени от алерголог. Заради фактори от замърсяването на околната среда, най-вече заради индустриалния напредък, алергичният ринит се появява по-често, от когато и да е било. Това състояние се наблюдава все по-често при хора, работещи в офис и в затворени пространства. Килимите, климатиците, компютрите, растенията, хартиените продукти и химическите агенти в офисите са основните причини за появата на алергии.
 

Кръвни и кожни изследвания

Най-добрата и ефективна превантивна мярка срещу алергиите е просто да се избягва източникът на проблема. За да се разбере кой е той, важно е хората да си направят кръвни и кожни изследвания, които да определят алергена. Превантивните мерки могат да включват просто работа от вкъщи, стига алергенът да не се среща във въздуха. Добрите системите за вентилация, като климатици и конвектори, също са ефективна мярка срещу алергените в закрити помещения, особено в сезона на полени. HEPA-филтрите (използват се за отделяне от въздуха на вируси, фини прахови частици с малки размери, акари и техни отпадъци, частици дим, азбест, бактерии, токсичен прах и други) са много по-ефективни от филтрите от фибростъкло, които се срещат в повечето вентилационни системи. Затова и често се препоръчва хората да сменят филтрите си (най-вече в прахосмукачките, но и в климатиците) поне два пъти годишно. Стоенето вкъщи сутрин при изгрев, когато нивата на цветен прашец също помага.
NEWS_MORE_BOX
 
 
От друга страна, спорите са налични през цялата година както на открито, така и на закрито. Тяхната по-голяма плътност също прави филтриращите системи на различни устройства по-малко ефективни. Разлагащият се растителен материал също спомага за появата на плесен, което означава, че алергичните реакции могат да бъдат по-силни в присъствието на растения и цветя вкъщи, така че това също трябва да се вземе под внимание. Хладилникът е друго потенциално място за развитие на различни видове плесен. Най-лесният начин да се предотврати появата им там е да има налична слаба светлина, дори когато хладилникът е затворен.
 
По отношение на домашния прах е важно да се знае, че с натрупването му се увеличава и количеството на съдържащите се в него алергени. Появата му пък е обратно пропорционална на височината на помещението. Влажността и топлината също са фактор, който увеличава популацията на акарите в домашния прах. Сред препоръчваните мерки са споменатите по-горе HEPA-филтри, акарациди (препрати за борба с акарите), пране на дрехите на температури над 60 градуса, избягване ползването на килими и завеси и премахването на предмети, които често събират прах.
 

Медицинско лечение


Освен превантивните мерки при ринита има предвидени и медицински процедури. Те не могат да излекуват пациента, но могат да облекчат симптомите и да намалят дискомфорта при алергични атаки. Тези процедури имат най-благоприятен ефект, когато се прилат точно преди поленовия сезон.
 
Най-ефективното лечение за ринита е имунотерапията. Алергенната имунотерапия (десенсибилизация) се състои в приложението на контролирани и постепенно покачващи се дози алергенни екстракти. Като отговор на това имунната система на организма променя продукцията на някои антитела (имуноглобулини) и протени (интерлевкини), което намалява свръхреактивността на имунната система и възпалнието.
 
Университетската болница Йедитепе в Истанбул предлага този вид лечение на своите пациенти под формата на перорални капки срещи домашните акари и под формата на таблетки срещи алергии към полени. При провеждането на такъв тип лечение се взема предвид и до колко пациентите са способни да издържат дозите, тъй като за някои се оказва доста трудно.
 
Ултравиолетовото лечение, което се използва най-вече при атопичен дерматит и други кожни заболявания, също помага при алергичния ринит - нагряване на носа и облъчване на носната лигавица с UV лъчи, което се прави чрез специален апарат, носещ името Rhinolight.
 
Повече информация за болницата и нейните специалисти – www.yeditepehospital.com