Първа част на материала

 

Уртикарията, която е провокирана от стрес, често се повлиява от методи, които отпускат като йога, медитация, масаж. Релаксът редуцира стреса, подобрява функционирането на имунната система, при което организмът остава способен да реагира срещу вредните влияния на околната среда и да се защити със средствата, които разполага.
От значение срещу кожните заболявания е начинът на хранене, като се препоръчва балансиран режим, избягвайки натоварването с въглехидрати. Препоръчително е да се подобри двигателната активност с цел подобряване на метаболизма, което ще освободи организма от застой на секрети и може да регулира хормоналния дисбаланс.Жените по-често са жертва на стрес, тъй като хормоните на стреса нарушават баланса на естрогена и прогестерона, женските полови хормони.Преди да се предприеме лечение е необходимо да се намери причината за уртикарията – дали е вследствие на алергична реакция към определен продукт или медикамент или се дължи на хроничен стрес.
Само в 5-10% от случаите обривът се дължи на алергия.Хронична уртикария
При хроничната уртикария измененията по кожата се наблюдават в продължение на 6 седмици. В изключително редки случаи състоянието може да е съпроводено с ангионевротичен оток.Лечение
В повечето случаи уртикарията преминава без лечение няколко дни след първата изява на симпомите. Състоянието по принцип не води към сериозни последствия за здравето. В по-сериозните случаи лекарят изписва медикаменти, възможно е прилагането им в инжекционна форма. Налага се ограничаване на хранителния режим. Необходимо е да се избягват храни, които могат да провокират алергична реакция и допълнително натоварване на организма. Същото се отнася и за лекарствата.
Хората, предразположени към алергични реакции, следва стриктно да следят предписанията си и да избягват храни и вещества, които са с потенциал да причинят алергия по принцип, за да предотвратят изявата на уртикария.При уртикария се препоръчва взимане на хладен душ или студени компреси, с помощта на които кръвоносните съдове на засегнатото място се свиват и се ограничава изявата на кожното увреждане.При уртикария е необходимо да се избягва излагането на директна слънчева светлина и къпане с гореща вода.Тъй като хистаминът се смята за една от най-разпространените причини за уртикария, лекарят може да изпише антихистаминов препарат. Възможно е да се назначи терапия със стероиди.Когато уртикарията се появява редовно следва да се подозира алергична реакция към определен хранителен или козметичен продукт. Най-често алергия предизвикват: ядки, риба, шоколад, млечни продукти, пърхот от животни, дезодоранти.Хомеопатичните препарати и компресите помагат за намаляване на раздразнението и сърбежа на кожата. Разчесването може само да нанесе вреди на засегнатия участък и да влоши уртикарията, поради което следва да се избягва.Лечение на уртикарията де факто няма. Терапията е симптоматична, т.е. медикаментите, когато такива са изписани, целят облекчаване на неприятните усещания и ограничаване на изявата й.