Алергичните конюнктивити са едни от най-често срещаните конюнктивити, като те засягат около 15-20% от населението. В основата им стои първи тип хиперсензитивна реакция. При тази реакция се осъществява IgE-медиирана дегранулация на мастоцитите и активиране на Т-лимфоцитите, еозинофилите и изграждащите конюнктивата клетки.
 
Много често алергичните реакции са свързани с фамилна обремененост и повишена чувствителност към някои вещества - полени, храни, лекарства, насекоми. Конюнктивата е много богато кръвоснабдена и притежава тъкан, която съдържа плазмоцити, мастоцити, лимфоидни елементи, реагиращи с алергична реакция.
 
Алергените могат директно да попаднат върху конюнктивата, да преминат чрез дифузия от околните тъкани или да имат ендогенен произход. Алергичните реакции са от различен тип, като: анафилактична или незабавна (изключително опасна и животозастрашаваща), цитотоксична, от полузабавен и забавен тип. Видовете алергични конюнктивити са: остър алергичен, сезонен, целогодишен - те протичат остро, атопичен, вернален, гигантско-папиларен (на контактните лещи) - протичащи хронично.От изброените видове най-чести са сезонният и целогодишният, като те съставляват около 66% от алергичните конюнктивити.
 
За алергичния конюнктивит са характерни някои основни симптоми, като не може да се каже, че всички видове протичат винаги с дадената симптоматика. Обикновено се среща сърбеж, зачервяване, сълзене, парене, болезненост, чувство за чуждо тяло в окото, оток на клепачите, зачервяване и оток на конюнктивата, фотофобия, замъгляване на зрението. Характерна проява е появата на фоликули, папили, сърбеж. За да се потвърди диагнозата се прави изследване на кръвта и намазка на конюнктивален секрет, в които са налице увеличени еозинофили.
 
Острият алергичен конюнктивит включва внезапно подуване на конюнктивата, зачервяване, серозна секреция. Установяват се също така сърбеж, парене, обилно сълзотечение, фотофобия. Сезонният алергичен конюнктивит се проявява в определен сезон, предизвиква се обикновено от тревни полени и се съпровожда с кихане и кашляне.
 
За целогодишния конюнктивит е характерно, че има целогодишно протичане, предизвиква се от различни алергени, има анамнестични данни за друг вид алергия. Атопичният конюнктивит протича почти винаги с атопичен дерматит и е характерен за хора със свръхчувствителност към общи алергени от околната среда.
NEWS_MORE_BOX
 
Алергичният контактен конюнктивит или лекарствен конюнктивит са клинична разновидност. Причинява се от лекарствени средства, поставяни продължително време в конюнктивалния сак, към които организмът изработва свръхчувствителност: атропин, антибиотици, анестетици, сулфонамиди. Такава реакция могат да дадат и различни козметични средства. Клиниката е хиперемия и изразен оток на клепачите и конюнктивата, проява на фоликуларна и папиларна реакция на конюнктивата.
 
Лечението на този вид конюнктивити включва премахване на причината за алергичната реакция. Провеждане на десенсибилизация. От медикаментите, които могат да се приложат са: вазоконстриктори, локални и системни анхихистаминови препарати, стабилизатори на мастоцитите, кортикостероиди, некортикостероидни противовъзпалителни средства, изкуствени сълзи.
 

Пролетен катар

Заболяване със сезонен характер, като се изостря през пролетта и лятото.Обикновено пикът му е след  5-годишна възраст и изчезва спонтанно през пубертета. Не е изяснена изцяло причината за този вид конюнктивит, но се смята, че отношение имат ултравиолетовите лъчи. От симптоматична гледна точка се наблюдава нишковиден, жилав секрет, фотофобия, сърбеж. Конюнктивата е хиперемирана, а секретът, който я покрива, я прави да изглежда като полята с мляко. Съществуват 3 форми: клепачна, лимбова и смесена. 
 
Лечение: Това заболяване изчезва спонтанно след пубертета. За облекчение на сърбежа, усещането за чуждо тяло и фотофобията, помагат слънчевите очила и промивки с 3% разтвор на натриев бикарбонат. Медикаментозното лечение е същотото като при алергичния контактен конюнктивит.