Конвенционално лечение на алергичен ринит

Какво представлява алергичния ринит и какви са причините за него, можете да научите в първата част на "Алергичен ринит - как да го спрем?"


Алергията е хронично заболяване и повечето терапевтични мерки целят облекчаване на оплакванията на болния.Кожни тестове за установяване на алергените - при всички принципът на действие е да се вкарат алергени, в малко количество, в кожата на пациента. При този тип тестване съществува риск да се провокира силна алергична реакция. Други изследвания са измерване на хистамин, кинин и др. в секрет от носа или в урината; назална цитология.


Антихистамини - блокират хистамина и облекчават симптомите, предизвиквани от него (ринорея, кихане, сърбеж в носа и очите), но не постигат траен резултат и е възможно да предизвикат нежелани реакции като умора, сънливост, стомашно-чревни и сърдечно-съдови нарушения, както и да си взаимодействат с различни лекарства.


Глюкокортикоиди – стероидни хормони, които понижават синтезирането на хистамин. Прилагането им може да предизвика развитие на атрофични процеси в назалната кухина, стомашно-чревни нарушения и др.


Назални деконгестанти – временно облекчават дишането, но продължителната им употреба (7-10 дни) може да доведе до повторен оток на лигавицата и до поява на т. нар. медикаментозен ринит. Тези медикаменти нямат дълготраен ефект и ефикасността им е различна при различните пациенти.


Алерген-специфичната имунотерапия (наречена също хипосенсибилизираща или десенсибилизираща) – регулярно инжектиране на даден алерген в постепенно нарастващи количества. Този тип терапия води до дългосрочна ремисия на алергичните симптоми, но трае много продължително. Приложението на метода е ограничено в случаите на множество различни алергени.


Като цяло конвенционалното лечение е съпроводено с много странични ефекти, като единствено хипосенсибилизацията въздейства на склонността на пациента към алергични реакции.
 

Лечение с хомеопатия

Възможна е и щадяща организма терапия, която въздейства ефективно и дълготрайно, и това е лечението на алергичен ринит с хомеопатични средства, както и с помощта на Шуслерови соли.

NEWS_MORE_BOX

 


Съществуват хомеопатични препарати с антиалергичен ефект, тествани според изискванията на съвременната научна медицина, каквито например произвежда Немският хомеопатичен съюз.  От гледна точка на хомеопатията погрешно е действието чрез медикаменти да се потискат симптомите, които представляват по същността си защита на организма срещу дадено заболяване. В хомеопатията болестта се третира с лекарство, чрез чието въздействие се стимулират самооздравителните сили на организма, за да се постигне пълно излекуване. Целта на лечението на алергичен ринит с хомеопатични средства е дългосрочно да се поддържа нормалната функция на лигавиците и да се пренастрои организма в положителна посока. С времето оплакванията и алергичните пристъпи намаляват, докато окончателно се прекратят. Хомеопатичната терапия за лечение на алергичен ринит трябва да се назначи от лекар хомеопат спрямо индивидуалните особености на пациента. Но за всеки един пациент е подходящо лечението с Шуслерови соли. Добре е да започнете приема им още преди появата на полените и проявата на първите алергични симптоми. Може да ги прилагате за дълъг период от време при необходимост – нямат странични действия и са безопасни за употреба.


Комбинация Шуслерови соли за лечение на алергичен ринит: Шуслерова сол №2 калциев фосфат (по 3 табл. сутрин); сол №3 железен фосфат (по 3 табл. на обед); и сол №8 натриев хлорид (по 3 табл.вечер). Сол №2 участва в регулацията на белтъчните структури, а алергените са чужди белтъци - калциевият фосфат връща баланса на организма при алергична реакция. Сол №3 стопира острия възпалителен процес на лигавиците, а сол №8, която регулира водния баланс в организма, повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците.