Едни от най-честите форми на конюнктивит в пролетно-летния сезон са алергичните.


 

Алергичният конюнктивит представлява алергично възпаление на лигавицата на очите, провокирано от сенна хрема, медикаментозна алергия, алергии към животните, отговор на нетърпимост към контактни лещи и др

 


Причини за появата на алергичен конюнктивит

 

Дразнещото въздействие на различни видове алергени е най-честа причина за обостряне на алергичен конюнктивит.

Алергизиращи агенти могат да бъдат различни лекарства, козметика и гримове, почистващи препарати, слънчевата радиация и йонизиращо лъчение, бактерии, вируси, полени, цветен прашец и др.


При пациенти с изразена непоносимост, ако алергенът попадне върху лигавицата на очите, организма може да реагира остро и да предизвика алергична реакция. Алергичните конюнктивити често съпровождат други заболявания като бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит.


Според статистически проучвания, алергичният конюнктивит засяга приблизително 15% от цялото население на Земята.

 

При това заболяване обикновено има фамилна анамнеза и повишена чувствителност към редица вещества: полени, лекарства, ухапвания от насекоми, храни и други.

 

Конюнктивита се появява, тъй като конюнктивате на окото е богато кръвоснабдена и има множество имунни клетки.

 

Алергичната проява на конюнктивита се характеризира със сърбеж, наличие на фоликули и папили. С помощта на тестове за алергия може да се уточни кое вещество предизвиква алергичната реакция.


Острият алергичен конюнктивит обикновено се появява през пролетта и лятото когато цъфтят растенията. Протича с обилно сълзотечение, сърбеж, зачервяване, светлобоязън, оток на конюнктивата. Едновременно с конюнктивита често възниква и ринит с кихане и кашляне. Вариант на клинично протичане е алергичният контактен конюнктивит или лекарствен конюнктивит. Той се причинява от различни лекарствени средства, които се използват от пациента в продължение на години и към които постепенно организмът изработва свръхчувствителност.


Диагностика и лечение


 

Диагнозата се поставя след консултация с офталмолог или алерголог и при необходимост, извършване на определени изследвания.


Алергичният конюнктивит се лекува под наблюдението на лекар, в рамките на 10-14 дни. При правилно и своевременно лечение е възможно пълното изчезване на всички симптоми. За да бъде лечението адекватно, от изключителна важност е да се установи точният алерген, причиняващ реакция на непоносимост, и максимално да се елиминира възможността за контакт с него. Ако това не е възможно, е необходима медикаментозна терапия, назначено и съблюдавана от специалист.


Когато заболяването протича в лека форма, достатъчно може да бъде поставянето на студени компреси и „изкуствени сълзи“ които ще облекчат състоянието и ще намалят дискомфорта. Също така, лекарят може да предпише противовъзпалителни медикаменти и антиалергични капки или таблетки.


Лечението на конюнктивитите е многообразно, зависи от конкретния пациент и обикновено не съществува единна схема, по която да може да се осъществи терапия на повечето възпалителни изменения на конюнктивата.


Преди започването на каквото и да е лечение е необходима оценката на основни елементи като причинител на възпалението, стадий на болестта, състояние на имунната система на пациента и дали конюнктивитът е първично или вторично заболяване. Последният фактор е от изключително голяма важност, тъй като обикновено вторичният конюнктивит търпи обрано развитие при правилното и нвременно лечение на основното заболяване.
 

 

Профилактика


За предпазване от алергичен конюнктивит, трябва да бъде сведен до минимум контактът с причиняващите алергия вещества: прах, домашни любимци, суха храна за риби, домакински химикали, козметика и др