Какво представлява актиничната кератоза?

С напредването на възрастта може да бъде забелязано образуването на груби, люспести петна по ръцете или лицето. Тези лезии се наричат актинична кератоза, но са известни също като слънчеви петна или старчески петна.


Актиничната кератоза е много често срещано състояние на кожата и обикновено се развиват в области, които са били изложени на слънце дълго време. Състоянието възниква, когато кожните клетки, наречени кератиноцити, започват да се делят необичайно, образувайки люспести, обезцветени петна. Петната по кожата могат да бъдат с различен цвят - кафяв, сив, розов. Те се появяват върху частите на тялото, които са изложени най-много на слънце, като:


 • Ръце;
 • Лице;
 • Скалп;
 • Врата

Актиничната кератоза сами по себе си е доброкачествено състояние, но е възможно да прогресира до плоскоклетъчен карцином на кожата, въпреки че вероятността за това е ниска.


Когато не бъде лекувана, до 10 процента от случаите на актиничната кератоза могат да прогресират до плоскоклетъчен карцином. Плоскоклетъчният карцином е вторият най-често срещан вид рак на кожата. Поради този риск, петна трябва да бъдат наблюдавани редовно от лекар.


Какви са причините за актиничната кератоза?

Актиничната кератоза се причинява предимно от продължително излагане на слънце. Съществува по-голям риск от развитие на това състояние при лица:

Какви са симптомите на актиничната кератоза?

При актинична кератоза се обрауват дебели, люспести, корички на кожата. Възможно е да се появи сърбеж или парене в засегнатата област.


С течение на времето лезиите могат да изчезнат, да се увеличат, да останат същите или да се превърнат в плоскоклетъчен карцином на кожата. Няма как да се разбере кои лезии могат да станат ракови. Трябва обаче незабавен преглед на петна от лекар, ако бъдат забелязани някои от следните промени:

 • Втвърдяване на лезиите;
 • Възпаление;
 • Бързо нарастване;
 • Кървене;
 • Зачервяване;
 • Образуване на язва

Не бива да се изпада в паника, ако бъдат наблюдавани ракови промени. Плоскоклетъчният карцином се диагностицира и лекува сравнително лесно в ранните стадии.


Как се диагностицира актиничната кератоза?

Актиничната кератоза може да бъде диагностицирана при преглед при дерматолог. Може да бъде взета кожна биопсия от лезиите, които изглеждат подозрителни. Кожната биопсия е единственият надежден начин да бъде установено дали лезиите са прераснали в плоскоклетъчен карцином на кожата.


Какво е лечението за актиновата кератоза?

Актиничната кератоза може да бъде лекувана по следните начини:


Ексцизия


Ексцизията включва изрязване на лезията от кожата. Лекарят може да реши да премахне излишната тъкан около или под лезията, ако има опасения за рак на кожата. В зависимост от размера на разреза е възможно да бъдат необходими шевове.


Обгаряне


При обгарянето лезията се изгаря с електрически ток, което убива засегнатите кожни клетки.


Криотерапия


Криотерапията (криохирургията) представлява вид лечение, при което лезията се напръсква с разтвор, като течен азот. Това замразява клетките и ги убива. Лезията се разрушава и отпада в рамките на няколко дни след процедурата.


Локална терапия


Някои локални лечения като 5-флуороурацил причиняват разрушаване на лезиите. Други локални лечения включват имиквимод и ингенол мебутат.


Фототерапия


По време на фототерапията се прилага разтвор върху лезията и засегнатата кожа. След това зоната бива изложена на интензивна светлина, като се използват UV- лъчи, които убиват клетките.


Как може да бъде предотвратена актиничната кератоза?

Най-добрият начин за предотвратяването на актиничната кератоза е да бъде намалено излагането на слънчева светлина. Това също помага да бъде сведен до минимум рискът от рак на кожата. Препоръчително е:

 • Носенето на шапки и ризи с дълги ръкави при ярка слънчева светлина;
 • Избягването на излизането навън по обяд, когато слънцето е най-силно;
 • Избягване на честото използване на солариум

Винаги е необходимо използването на слънцезащитни продукти при излагане на силна слънчева светлина. Също така е препоръчително редовното изследване на кожата за развитието на нови образувания или промени по нея като:

 • Подутини;
 • Белези;
 • Бенки;
 • Лунички;

Важна е консултацията с дерматолог възможно най-скоро след откриването на тревожни петна по кожата.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Actinic keratosis
American Academy of Dermatology. Actinic keratosis
Ratushny V, et al. From keratinocyte to cancer