С наближаване на есенно-зимния сезон и съответното понижаване на температурата – периферните части на тялото (пръсти, бузи, нос и уши) много по-бързо отдават топлина. А това съответно води до увеличаване на възможността от измръзването им, особено при излагане за продължително време на ниски температури.
 
Страдащите от това явление са по-често жени и то в млада възраст. При мъжете се наблюдава по-рядко и като причина се смята по-бързата метаболитна обмяна, свързана и с по-голямата мускулна маса.
 
Наименованието произхожда от акро – горен, връх и цианозис – посиняване. Тоест намаляване на кръвотока към най-периферните и върхово разположени части на тялото.
 

Състоянието зависи пряко от кръвоносните съдове и тяхната функция

Кръвоносните съдове имат свойството при студ да се свиват, а при затопляне да разширяват диаметъра на своя лумен. Съответно, когато организмът се подложи на ниски температури кръвоносните съдове се свиват и особено силно тези в периферните части на тялото. При такива случаи кръвта, която достига до тях е силно ограничена и възниква състояние на спазъм.
 

Кога освен при студено време може да наблюдаваме този феномен?

Пряко влияние оказват някои хормони. Това най-често са половите хормони и тези на щитовидната жлеза. Затова и момичетата по време на пубертета, когато е времето на един дисбаланс на половите хормони може да проявят за първи път симптоми на акроцианоза.
 
Други пряко свързани причини с това състояние са невро-вегетативните дисфункции. Или по-точно, когато емоциите влияят пряко на функцията на кръвоносните съдове. Обяснението се крие във факта, че по време на стрес се отделят активни вещества като адреналин и кортизол, които стимулират спазъм на кръвоносните съдове.
 

Как се проявяват симптомите при акроцианозата?


Малко след излагането на ниски температури или след силен стрес започва едно избледняване на кожата на пръстите, най-често тези на ръцете. След което може да се усетят чувство за тръпнене, мравучкане до лека болка.
 
След този епизод последва цианозиране – посиняване на кожата и тя става влажна. Тези промени могат да продължават кратко време – в рамките на няколко минути или да персистират с часове. Това колко време ще продължат симптомите е свързано с продължителността на излагането на ниски температури.
 
NEWS_MORE_BOX

С какво може да се сбърка акроцианозата?

Много наподобява болестта на Рейно, но при него се сменят три фази на промяна в цвета на кожата. В началото тя е бледо, която преминава в синьо-виолетов цвят и завършва със зачервяване.
 

Има ли лечение, което да води до намаляване или окончателно прекратяване на симптомите на акроцианозата?

За съжаление, такова все още не е открито. Затова се действа симптоматично, тоест за намаляване на симптомите, но не и за тяхното дефинитивно отстраняване.
 
Препоръчва се избягването на отключващите състоянието фактори. Такива са намаляване на стреса, ограничаване излагането на ниски температури. А ако това се налага, особено за дълго време – да се използва облекло, което максимално да запазва топлината на откритите части.
 
С полезен ефект се оказват масажите, както и физиотерапевтичните процедури като например парафинотерапията, която представлява покриване на кожата със затоплен парафин.