От известно време с притеснение забелязвате, че ви излизат спонтанни хематоми (синини), без да си спомняте някъде да сте се ударили. Каква може да е причината за възникване на тези на пръв поглед непредизвикани синини? Какви изследвания би могъл да предпише вашият лекар? Прочетете повече за този неболезнен, но притеснителен феномен.

 

Когато сме изправени пред спонтанни хематоми, на първо време трябва да се провери дали няма спад в нивото на тромбоцитите в кръвта. Една от другите чести причини за спонтанни синини е венозната недостатъчност.


 

Синина без удар: екхимоза или хематом?

Спонтанна синина е екхимоза, която се появява без на мястото да е имало удар, или пък след минимална травма, която при нормални условия не би трябвало да води до синина. Не бива да се бърка с хематома, който е по-значим хеморагичен синдром. Той представлява „джоб“ в тъканта, изплнен с кръв. Може да е разположен например на нивото на определени стави.

 

Ако имате малки червени петънца (като точици по кожата), става въпрос за пурпура – инфилтрация (нещо като просмукване) на кръв под кожата, дължащо се на спад в нивото или дисфункция на тромбоцитите, на болест на кръвта, или на нарушения на капилярите. Тези червени петънца са по-скоро разположени по краката и могат да са свързани с „чупливост“ на капилярите.

 

Синина без удар: връзка с тромбоцитите

Ниво на тромбоцитите извън нормите. При спонтанни синини първото изследване, което ще предпише лекарят е пълна кръвна картина, за да провери нивото на тромбоцитите. В действителност тромбоцитопенията (ниските тромбоцити) е най-честата причина за спонтанни синини.

 

Самата тромбоцитопния може да има множество прчини, които се разделят на две големи групи - периферни и централни.

 

Периферната тромбоцитопения означава, че тромбоцитите се разрушават извън костния мозък при иначе нормално ниво на производство. Тя може да се свърже с автоимунно заболяване или да е медикаментозна – аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства, антибиотици и други. В този случай става въпрос по-скоро за функционално смущение на тромбоцитите и проблемът е качествен, а не количествен.

 

Централната тромбоцитопения е налице, когато има нарушено производство на тези клетки в костния мозък. Всички хематологични заболявания с инфилтрация на костния мозък биха могли да причинят такава тромбоцитопения.

 

При установяване на тромбоцитопения или тромбоцитопатия, пациентът ще бъде насочен към специалист – хематолог.

 

При нормални стойности на тромбоцитите може да става въпрос за нарушение в хемостазата /кръвосъсирването/. Отново чрез вземане на кръв могат да се изследват маркерите на хемостазата:

 

  • АРТТ съкратено от английски за активирано парциално тромбо-пластиново време;
  • РТ – протромбиново време.

 

Ако тромбоцитите са нормални, но има отклонения в стойностите на АРТТ и РТ, може да става въпрос за болест на Вилебранд, за хемофилия или за дефицит на някои фактори в кръвосъсирването. Тези нарушения са причина по-скоро за възникване на спонтанни хематоми.

 

Синини без причина: дали е венозната недостатъчност?

Когато лекарят е изключил на първо време проблеми с тромбоцитите и хемостазата, може да се замисли дали не става въпрос за венозно нарушение.

 

Много жени получават спонтанни синини, без да се замислят, че причината е лошо връщане на кръвта по вените. Стените на вените от дребен калибър са прекалено нежни, за да издържат налягането на кръвта и когато жената е дълго време изправена или седнала, вените се разширяват и налягането от големите вени се предава на по-малките съдове. Самите те стават и по-чувствителни на иначе незначителни удари и съответно по-лесно се получават синини. В този случай спонтанните синини са отражение на „чупливост“ на съдовете от микроциркулацията. Често те се придружават от усещания за тежест в краката и отоци.

 

Как да си помогнем? Венозната недостатъчност може да се третира с носенето на специални чорапи или с препарати, подобряващи тонуса на вените.

 

Има и някои хигиенно-диетични мерки, с които да си помогнете:

  • Избягвайте да стоите прекалено дълго време в изправена или седнала позиция;
  • Избягвайте силните източници на топлина /горещи вани, сауна, прекомерно излагане на слънце;
  • Практикувайте някакъв вид спорт;
  • Отслабване в случай на наднормено тегло;
  • Спиране на тютюнопушенето;
  • Добра хидратация.