Някои видове състояния не показват никакви симптоми и хората пропускат да ги проверяват. Очните заболявания са пример точно за това. Появяваща се по генетични причини или от напредналата възраст на човек, глаукомата (повишено вътреочно налягане) може да се преодолее с дългосрочно медицинско лечение или операция, стига да бъде диагностицирана по-рано. Ако не се лекува, може да доведе до влошаване на зрението или дори пълната му загуба. Ето защо редовни очни прегледи, започващи още от ранна детска възраст, са много важни. Сериозни състояния като глаукома могат да бъдат открити чрез редовните прегледи. От проф. Кючюмен от университетската болница в Турция - Йедетепе, получихме отговори на някои от най-често срещаните въпроси за това сериозно заболяване.
 
Професор Раджиха Берил Кючюмен преминава специализирано обучение в Катедрата по офталмология в Хамбургския университет, а след това придобива и специалността "Офталмология" в медицинския факултет на Istanbul University. Автор е на множество статии, които са публикувани в световно известни медицински издания. Има 30-годишна кариера. Канена е да изнася лекции на повече от 50 международни конгреса. Завежда отделението по офталмология в университетската болница в Истанбул - Yeditepe Univesity Hospital.
 

Какво означава очно налягане?

Отделяна по време на цялото денонощие, вътреочната течност е водниста течност, намираща се в части на цилиарното тяло (мястото между ириса и хороидеята - задния отдел на съдовата обвивка на очната ябълка). Тя запълва предната и задната камера на окото и се оттича в склералните кръвоносни съдове. Нейна функция е поддържане на необходимото вътреочно налягане и захранване на роговицата и лещата, които нямат кръвоносни съдове. Необходимото налягане за предовратяване деформацията на окото изисква 24-часовa продукция и отток на тази течност („дренажната“ система). Вътреочното налягане е следствие на скоростта, с която тя се произвежда и оттича. При 95% от хората това налягане е 12-18 mmHg. То се измерва чрез устройство, наречено тонометър, а в днешно време същесвуват и контактни лещи, които осигуряват целодневен мониторинг на очното налягане.
 

Защо очното налягане е толкова важно?

За да се поддържа здрава анатомична структура на окото и тъканите около него, очното налягане трябва да е нито твърде ниско, нито твърде високо. То се увеличава, когато по различни причини скоростта на продукция на вътреочната течност е по-висока от тази на нейното оттичане. Това се отразява на вътрешните слоеве на окото, чиито задни части "приютяват" зрителни клетки. В ретиналния слой има около 1 милион такива, а функцията им е да изпращат зрителни стимули към мозъка. Когато вътреочното налягане се увеличи, нервните влакна на ретината се притискат към склерата в задната част на окото и могат да бъдат разрушени. Ако вътреочното налягане остане с повишено ниво, то може да увреди ретината, която улавя визуалните образи и зрителния нерв, който предава изображенията на мозъка. Това увреждане е описано като „пускане на кръв“ (притискане) на зрителния нерв и в крайна сметка води до глаукома заради неговата атрофия.
 

Как се определя глаукомата?


Основната причина е високото вътреочно налягане върху зрителния нерв. Глаукомата всъщност не засяга зрението в началните стадии, а чак в късните. Води до загуба на зрително поле, тъй като нервните влакна на ретина се притискат първо от краищата и навътре. Ето защо е много важно да се правят редовни очни прегледи, за да се установи заболяването в началните му статии, а не в крайните, когато увреждането може вече да е станало необратимо.
 

Кои са симптомите, за които трябва да се внимава?

Обикновено симптомите не са налични, освен ако налягането не стигне ниво от 30-35 mmHg. Важно е да се подчертае, че е грешно всички случаи на главоболие и болки в окото да се приписват на очното налягане. Болката е очевидна, когато нивото на налягане стигне 35-40 mmHg, най-често причинено от специален тип глаукома - първична откритоъгълна. Тя се среща по-често и няма специфични симптоми. Диагностицира се чрез измерване на очното налягане и увреждането върху зрителния нерв. Това заболяване е безболезнено и пациентът не осъзнава, че бавно започва да губи зрението преди да настъпят крайните стадии, когато увредата става необратима. Обикновено се развива бавно при хора на възраст над 40-45 години. Още една причина защо редовните очни прегледи са от изключителна важност.
 

Може ли всеки случай на високо очно налягане да индикира наличието на глаукома?

Не, не всеки случай автоматично означава глаукома и не всеки тип глаукома включва високо налягане - някои типове се причиняват от ниско налягане. Те се наричат глаукома при нормално или ниско очно налягане. Хората с ниско кръвно налягане (по-често в Китай, Япония и Азия) и тези, които страдат от чести пристъпи на мигрена могат да имат увреждане на зрителния нерв дори при нормално налягане. Те се наричат хора с очна хипертензия. Причините са различни, като пример за една от тях е пациент, който има високо очно налягане, но никакво увреждане на зрителния нерв. Понякога налягането може да не се измери коректно, защото тонометърът го измерва с "идеята", че нормалната дебелина на роговицата е 520-550 микрона. Това означава, че някой с по-дебела роговица по рождение ще получи по-високи нива на налягането. Пример - 22-23 mmHg налягане при човек с дебелина на роговицата от 600 микрона и никакво увреждане на зрителния нерв означава, че най-вероятно няма нужда от лечение срещу глаукома.
NEWS_MORE_BOX

Какви са методите за лечение?

Най-честата форма на лечение на глаукома включва редовно поставяне на капки и тестове върху зрителния нерв. 90% от пациентите с глаукома се спасяват от трайна слепота чрез редовно медицинско лечение. То е важно, но не всеки може да си го позволи и в някои случаи не се постига поддържане на търсеното очно налягане, което е с различни нива при различните пациенти. Ако то не може да се постигне или ако пациентът не може регулярно да използва очните капки или има странични ефекти от лечението, тогава се обмисля операция. Има различни хирургически интервенции, включително лазерна хирургия. Към операция се преминава само в случаите, в които не може да се постигне контролирано ниво на очното налягане. Обаче няма гаранция, че операцията ще премахне зависимостта на пациента от медикаменти.
 
Повече информация за университетската болница може да получите на www.yeditepehospital.com