Какво представлява Ахилесовият тендинит?

Ахилесовият тендинит е често срещано състояние, което възниква като възпаление на Ахилесовото сухожилие - най-голямото сухожилие в човешкото тяло. Ахилесовото сухожилие представлява естествено продължение на мускулите m. gastrocnemius и m. soleus, които се сливат и се залавят за петната кост.


Въпреки че Ахилесовите сухожилия могат да издържат на голям стрес (при бягане и скачане), те също са склонна към тендинит (възпаление на сухожилията) - състояние, свързано с износване и дегенерация. Възпалението е естественият отговор на организма към нараняване или заболяване и често води до подуване, болка или дразнене.Какви са причините за Ахилесовия тендинит?

Ахилесовият тендинит обикновено не е свързан със специфична травма. Състоянието е резултат от повтарящ се стрес и претоварване на сухожилието. Най-често страдат спортистите. Причините за възникването може да включват:

 

  • Внезапно увеличаване на количеството или интензивността на физическата активност - например увеличаване на разстоянието за бягане при транираовка, без да се даде на тялото възможност да се приспособи към новото разстояние
  • Внезапно започване на интензивна тренировъчна програма може да постави под допълнителен стрес Ахилесовите сухожилия
  • Костен шип - може да предизвика триене при сухожилието и да причини болка


Какви са симптомите при Ахилесовия тендинит?

Честите симптоми на Ахилесовия тендинит включват:

  • Болка и скованост в сухожилието сутрин;
  • Болка в сухожилието или задната част на петата, която се влошава при физическа активност;
  • Силна болка в деня след упражнението;
  • Зачервяване и оток в областта на възпалението;
  • Уплътнения по хода на сухожилието;
  • Ограничен обхват на движение в глезена.


Как се поставя диагнозата за Ахилесов тендинит?

Диагнозата се поставя въз основата на физикалния преглед, симптоматиката и образната диагностика.


Рентгенът осигуряваа ясно изображения на костите и може да покаже дали долната част на Ахилесовото сухожилие е калцифицирана.


Магнитен резонанс може да покаже колко тежко е увреждането в сухожилието, ако е необходима операция.


Какво е лечението при Ахилесовия тендинит?

Консервативното лечение има за цел облекчаване на болката, макар че може да отнеме няколко месеца, докато симптомите напълно изчезнат. Дори при ранно лечение болката може да продължи повече от 3 месеца. За облекчаване на възпалението в началния стадий обикновено се препоръчва физиотерапия. Поставянето на лед върху болното място облекчава болката.


Първата стъпка в намаляването на болката е да се намалят или дори да се спрат дейностите, които я влошават. Нестероидните противовъзпалителни лекарства  намаляват болката и подуването.


Ако болката не се повлияе след 6 месеца на нехирургично лечение, може да се прибегне до операция.