Как влияе адренокортикалният карцином на хормоните и до какво може да доведе това?

 

  • Свръхпроизводството на кортизол се проявява клинично най-често с прогресиращо централно затлъстяване (с  отлагане на мазнини предимно в областта около корема), окръгляне на лицето, мускулна слабост, увеличена кръвна захар, хипертония.
  • Свръхпродукцията на алдостерон се свързва с високо кръвно налягане, мускулна слабост, спазми, често уриниране, жажда.
  • Повишената секреция на тестостерон при мъжете обикновено може да не доведе до изява на симптоми, но при жените протича с маскулинизация (проява на вторични полови белези характерни за мъжкия пол), липса на менструация, промяна на гласа, акне, оплешивяване.
  • Повишените нива на естроген при жените се изявяват в нарушения на менструалния цикъл, вагинално кървене при жени, преминали през менопаузата, качване на тегло. При мъжете водят до феминизация (развитие на женски вторични полови признаци), понижено сексуално желание, импотентност.


Как се поставя диагнозата на адренокортикалния карцином?Диагнозата за рак се поставя на базата на лабораторни изследвания на нивата на хормоните и други методи като образна диагностика (ехография, рентген, компютърна томография, позитронна емисионна томография, ядрено магнитен резонанс, ангиография ) и тънкоиглена биопсия (взимане на малко тъкан за изследване на клетъчните характеристики от патолог).


Прогнозата, шанса за възстановяване и възможностите за лечение зависят от стадия на рака, размера на тумора и дали той е само в надбъбречната жлеза или се е разпространил на други места в тялото (метастази). Важно е също така дали е възможно туморът да бъде напълно отстранен при операция, дали ракът се е появявал и е бил лекуван в миналото, дали пациента е в добро общо състояние и какви са характеристиките на туморните клетки, изследвани под микроскоп от патолога. Адренокортикалният карцином е лечим в ранен стадий.

 

NEWS_MORE_BOX


Какви са причините за възникването на адренокортикалния карцином?


На този етап учените не са остановили причините за възникването на този вид рак. Около 85% от неоплазмените процеси се случват по неизвестни причини, само 15% от тези тумори са причинени от генетични заболявания. Някои състояния могат да ви изложат на повишен риск от развитие на адренокортикален карцином, такива са - синдром на Бекуит-Видеман, Li-Fraumeni синдром, фамилната аденоматозна полипоза, множествената ендокринна неоплазия тип 1.
Пушенето вероятно също увеличава риска от карцином на кортекса, но все още няма убедителни доказателства за това.


Лечението включва химиотерапия, лъчелечение и хирургично отстраняване на тумора.