Какво представлява адренокортикалният карцином?

 

Адренокортикалният карцином е рядко заболяване, при което злокачествените (раковите) клетки се образуват във външния слой на надбъбречната жлеза.


 

Надбъбречната жлеза е чифтен орган, който заляга върху горния полюс на съответния бъбрек. Има малки размери и пирамидална форма. Състои се от медула (сърцевина) и кортекс (кора).

 

Раковото заболяване на надбъбречната жлеза може да обхване различни нейни части. Неопластично новообразувание възниква, когато генетична мутация кара клетките да се делят неконтролируемо и по този начин техният брой нараства. Ракът, който се образува в надбъбречната медула се нарича феохромоцитом. Ракът, който се образува в кортекса на надбъбречната жлеза се нарича - аденокортикален карцином.

 

Доброкачествените образувания - аденоми (тумори, които се развиват от жлезистия епител) са относително малки, обикновено по-малки от 5 сантиметра в диаметър. Повечето пациенти с този тип тумори нямат симптоми и оплаквания. Тези доброкачествени образувания обикновено се развиват само на едната надбъбречна жлеза, но в редки случаи могат да се появят и на двете жлези. Не увеличават хормоналната продукция на надбъбречните жлези и не изискват лечение, ако не нарастнат, но подлежат на периодичен мониторинг.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Адренокортикалните карциноми обикновено са много по-големи от доброкачествените аденоми. Ако туморът е с диаметър повече от 5 сантиметра, има по-голяма вероятност да се окаже малигнен (злокачествен). Карциномът на кората (кортекса) на набъбречната жлеза е рядко срещано заболяване с изключително ниска честота. Обикновено неговото развитие се наблюдава при хора над 40 години. Рискът за развитие на болестта при женския пол е по-голяма от риска при мъжкия пол. Адренокортикалният карцином може да се развие и като вторичен тумор, метастазирал в надбъбрека от огнище на онкологично заболяване като бронхиален карцином, дребноклетъчен рак на белия дроб, невробластом и тумори на ендокринната система.

 

Какви са симптомите на адренокортикалния карцином?

 

Клиничната симптоматика на раковото образувание е широка. Признаците се дължат или на разрастването на тумора и притискането на съседни органи и структури или на засиленото производство на хормони. Симптомите на адренокортикалния карцином включват болка в корема, бучка в корема, усещане за пълен стомах.