Когато сме под стрес надбъбречните жлези, които са разположени над бъбреците, произвеждат хормон, наречен кортизол. Кортизолът помага на тялото ни да реагира ефективно при стрес. Той също така играе роля за здравето на костите, реакцията на имунната система и метаболизма на храната. Нашето тяло обикновено балансира количеството на произведения кортизол.

 

Заболяването, при което тялото ни не синтезира достатъчно кортизол, се нарича Адисонова болест или още хипокортицизъм. Кортизолът е жизненоважен хормон и затова при установяване на недостатъчна продукция от надбъбречните жлези е необходимо незабавно започването на заместително лечение със синтетични глюкокортикоиди. Лечението се провежда до края на живота. Клиничното състояние периодично се проследява от ендокринолог, въз основа на което дозата на приемания глюкокортикоиден препарат може да се променя.


 

Какво е Адисонова криза?

Адисонова криза е остро състояние, причинено от неспособността на организма да произвежда достатъчно количество кортизол. Тя е известна още като остра надбъбречна криза. 

 

Ниските нива на кортизол водят до обща отпадналост, умора, ниско кръвно налягане, болки в корема, гадене, повръщане и безапетитие. Повод за поява на тези оплаквания у лица с неизвестно до този момент заболяване може да бъдат различни стресови състояния, като инфекция, катастрофа, операция. Към симптомите се включват също внезапно замайване, повръщане и дори загуба на съзнание. 

 

Адисоновата криза може да бъде изключително опасна, ако заместителното лечение с кортизол не се започне навреме. Това е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавно медицинско лечение.

 

Симтоми на Адисоновата криза:

 • Силна умора, психическо объркване и виене на свят;
 • Гадене, повръщане, коремна болка и загуба на апетит;
 • Втрисане и фебрилитет;
 • Внезапна болка в долната част на гърба или краката;
 • Много ниско кръвно налягане;
 • Висока сърдечна честота;
 • Загуба на съзнание.

Кои са причините за Адисонова криза?

Хората с Адисонова болест са изложени на по-висок риск от Адисонова криза, особено ако състоянието им не се лекува. Други причини могат да бъдат:

 • Рязко спиране на заместителното лечение;
 • Интеркурентни инфекции;
 • Състояние на дехидратация (употреба на диуретици, лаксатива);
 • Операции, травми, всякакъв стрес;
 • Съпътстваща тиреотоксикоза.

Лечение на Адисоновата криза

Лечението се провежда в интензивните отделения и включва добра рехидратация с вливане на глюкозни разтвори за предоствратяване на дехидратация и хипогликемия. Задължително венозно се прилага кортикостероид – хидрокортизон, метилпреднизолон или дексаметазон. При данни за електролитни нарушения – ниски нива на натрия и високи на калия се включва и минералкортикоид.

 

Важно е да се следят жизнените показатели на пациента – артериално налягане, сърдечна честота, температура, количество на отделената урина, ЕКГ, контрол на калий и натрий. При съмнение за съпътстваща инфекция се включва антибиотично лечение.

 

Профилактика на Адисонова криза

Хората с болест на Адисон е важно да бъдат информирани за евентуалните рисковете от заболяването. Да приемат редовно терапията с кортикостероид. Необходимо е да знаят, че при стресови ситуации дозата на медикамента трябва да бъде около 3-4 пъти увеличена до отшумяването им. 

 

Важно: Болните с Адисонова болест трябва винаги да носят със себе си картонче: "Надбъбречно-коренова недостатъчност! Поставете ми хидрокортизон!"

 

Важно: В България хидрокортизонът не е наличен и затова хората с това заболяване е необходимо да носят със себе си дексаметазон, който да бъде приложен мускулно или венозно в случаи на безсъзнание или тежко общо състояние.