Абсцесът на белите дробове и третото най-често срещано усложнение в патологичните нокси на белите дробове. Засяга голяма част от белодробния паренхим. Характерното е, че абсцесът не дава метастази, тоест не се разпространява. За сметка на това има добре изградена пиогенна мембрана, която може да бъде ексцезирана и съдържанието да се евакуира под рентгенов или ехографски контрол.

 

Абсцесите на белите дробове имат сложна класификация, която ги подрежда спрямо причинителя. Такива са например пневмогенните, аспирационни, травматични, обтурационни, хематогенни и лимфогенни абсцеси. Напоследък се забелязва зачестяване в развитието на тромбемболични абсцеси. Те от своя страна могат да бъдат едностранни или двустранни, както и да са разположени централно в белодробния паренхим или периферно.Клиничната картина е много характерна. Тя протича с клинична манифестация на бронхопневмония – кашлица, болки в гръдния кош, изпотяване, отпадналост и поява на хрипове. Състоянието на болния е увредено, а клиничната картина насочва към сепсис. Лабораторните показатели показват характерна левкоцитоза, с изразено увеличаване в скоростта на утаяване на еритроцити.

NEWS_MORE_BOX

 

Назначава се антибиотична терапия с широкоспектърни антибиотици, които до два-три дни могат да овладеят състоянието и пациентът да навлезе в период на ремисия. Рентгеновата диагностика показва характерни и специфични белодробни засенчвания.

 

Най-честото усложнение на белодробния абсцес е развитието на белодробна гангрена. Това е  неспецифично заболяване, което обхваща дифузно целия бял дроб и предизвиква отделяне на гнойно-некротични материи при кашлица.