Абдоминалната ангина е състояние, което се проявява при хора с оклузия на мезентериалните съдове, когато притокът на кръв към дебелото черво е намален и не може да отговори достатъчно на нуждите на органите. Най-отличителният симптом на абдоминалната ангина е постпрандиалната болка (която се влошава след хранене) в областта на корема.


Исхемията на червата е в резултат от дисбаланса между доставката на кислорода и неговата консумация от стомашно-чревния тракт. Намаляването на кръвния поток е в резултат от намаления размер на мезентериалните съдове.

 


Атеросклеротичната болест е най-честата причина за абдоминалната ангина. Често тя включва оклузия (запушване, непроходимост) на горната мезентериална артерия, която е отговорна за симптомите на състоянието. Рисковите фактори за атеросклерозата на мезентериалната артерия включват пушене и хиперлипидемия.


Вследствие на абдоминалната ангина се намалява притокът на кръв, в резултат на стесняване на мезентериалните съдове. Малко след хранене пациентите развиват болка заради това.


Абдоминалната ангина е рядко срещано състояние и има висока смъртност. Среща се по-често при жените - около 3 пъти повече, отколкото при мъжете, по-вероятна е изявата ѝ в третата възраст.

 

Проблемът с поставянето на диагнозата е, че симптомите в повечето случаи са неясни и се свързват с други състояния. Средната възраст на засегнатите е малко по-голяма от 60 години, въпреки че болестта се среща и при по-млади хора. Поради малкото диагностицирани случаи е трудно да се определи коя популация е изложена на най-голям риск.


Типичната клинична картина на абдоминалната ангина е силна болка в областта на корема, която започва след хранене. В повечето случаи болката постепенно отшумява след няколко часа. Тъй като болката е много тежка, повечето хора развиват страх от хранене и по този начин губят тегло. Винаги трябва да се има предвид фактори като тютюнопушене, клаудикация и хиперлипидемия. При физикален преглед е забележима загубата на тегло. Коремът често е мек.


Лабораторните изследвания не са от полза при поставянето на диагнозата. Въпреки това, трябва да се изключи диагнозата за злокачествено заболяване на дебелото черво и стомаха. Ангиография е стандартното диагностично изследване за поставянето на диагнозата за абдоминална ангина.


Мезентериалната реваскуларизация облекчава симптомите на абдоминална ангина. Стандартната операция за облекчаване на симптомите на абдоминалната ангина включва отстраняване на обструкцията, байпас на запушената част на кръвоносния съд или и двете.


С появата на съвременната ендоваскуларна хирургия, много нови техники се появяват като възможни алтернативи на байпас. По-малко инвазивния подход прави ендоваскуларната хирургия по-подходяща за пациенти с множество съпътстващи заболявания, които могат да бъдат изложени на висок риск от усложнения при отворена операция.