Всички ние сме намерили начин да съчетаваме обичайните дейности от ежедневието ни. Дали извършваме обаче някои от най-обикновените от тях по правилния...


1. Ходенето по голяма нужда
Едва ли създателите на съвременната форма на тоалетната чиния са предполагали, че ще платим висока цена за комфорта. Природата е създала така човешкия организъм, че той да изхвърля отпадъчните продукти от храносмилателния процес в клек. Днес се смята, че "седящата поза" е една от причините за появата на хемороиди. Нещо повече, отчитат се данни, че води и до заболявания на червата.
 

Според проктолозите, когато тялото ни е в седнала или изправена позиция, се образува ъгъл между мястото, където се намират екскрементите и мястото, откъдето трябва да дойдат. Клекналото положение обаче изправя този ъгъл, което е предпоставка за пълноценно протичане на процеса.


Изследване, направено през 2003 г. проследява здравето на 28 души, които извършват дефекация в три различни пози: седящи на висока тоалетна, седящи на по-ниска и такива, в клекнало положение. Изследователите констатират, че при хората, които извършвали дефекация клекнали, процесът отнема по-малко време. Интересно е, че тоалетните, пригодени за клекнало положение, все още са широко разпространени на някои места по света.


Как бихме могли да помогнем на организма си и да осигурим процес, който да бъде най-близък до природния? Докато седим на тоалетната чиния, можем да поставим краката си на столче или табуретка и да наклоним горната половина на тялото си напред.


2. Измиването на тялото
От деца сме научени, че вземането на топъл душ всеки ден с изобилие от сапун, е единственият начин да се отървем от опасните микроорганизми и неприятната миризма от тялото ни. Оказва се обаче, че ежедневното взимане на душ или вана, което ни осигурява обществено приемлив вид, действа опустошително на епидермиса – най-външният слой на кожата ни. Топлата вода, сапунът и различните приспособления с груба повърхност, които използваме, за да почистим кожата си, излющват част от този слой, като така той става уязвим, а ние - по-податливи на болести.


Дори ежедневното къпане не унищожава бактериите и другите микроорганизми, а им позволява да се придвижват в различни участъци на тялото ни. Бактерии от стената на банята, могат да попаднат на кожата на ръцете ни, например. Поради тази причина в много болници не е разрешено хирурзите да се къпят непосредствено преди операция.


Най-важното условие да запазим кожата си здрава е да се стремим да съхраним цялостта на епидермиса. Ако при някои от седмичните си къпания, си спестим грубото търкане на цялото тяло с детергент, ще осигурим повече време на кожата си да се възстанови от щетите, нанесени от честото къпане.


Препоръчително е да използваме по-мек сапун, който изсушава кожата по-малко и да нанасяме овлажняващ лосион след баня.


3. Дишане
В днешно време човек все повече диша повърхностно - това е форма на дишане, която използва само най-горната част от белите дробове, а по-голямата част от кръвоносните съдове, които поемат кислорода, се намират в долната им част.


По този начин ние получаваме по-малко кислород и като резултат дишаме по-учестено, отколкото би трябвало. Дишането с гърди също така нарушава баланса на въглеродния двуокис, което би могло да доведе до отпадналост, главоболие, чувство на тревожност, дори и до паника.


Оказва се, че дишането е област, в която бебетата са по-умни от нас. Те използват по-различен тип дишане, познато като "коремно дишане", характерно с дълбоко поемане на въздух, където участие взема диафрагмата.


За да привикнем да дишаме по този начин отново, трябва да се опитваме да издуваме корема си, когато си поемаме въздух и се стремим да задържим гърдите си неподвижни. При издишане трябва да свием коремните си мускули. По този начин не само ще поемаме повече въздух при всяко вдишване, но и ще укрепим диафрагмата.


Втора част на материала