Как влияят хормоните на женския организъм?


Хормоните са вещества, които влияят на много процеси в женския организъм. С възрастта, под влияние на стреса, вирусните заболявания, приема на лекарства, хормоналният фон се изменя и са появяват нежелани за жените проблеми с кожата, косата и настроението.


Ръст, фертилитет, сексуално желание, апетит, настроение и дори влеченията се обуславят от влиянието на хормоните. Много състояния на организма зависят от дефицита или прекомерния синтез на хормони.


 


1. Андрогени – не са само и единствено мъжки хормони. Без тях жените не могат да развият добра мускулатура и здрав опорно-двигателен апарат. От ардрогените зависи образуването на фоликулите и сексуалното желание. Техният повишен синтез зависи от хиперплазия на кората на надбъбречните жлези или туморни образувания, които отделят тестостерон. Секрецията на андрогени се подтиска при бъбречна недостатъчност и прием на някои лекарства.
 

По-високите нива андрогени за женския организъм нарушават менструалния цикъл. Също така заради тях кожата става суха, увеличава се окосмяването, появявава се раздразнителност и спада сексуалното желание. Показател за дефицит на тестостерон е мазната кожа, повишеното изпотяване, липсата на желание за секс.

 

 

2. Тялото на жената отделя прогестерон през втората половина на месечния цикъл. Той е необходим, за да поеме евентуално оплодената яйцеклетка. Повишеното отделяне на прогестерон води до кръвотечения от матката, кисти на яйчниците и бъбречна недостатъчност. Появяват се болки в областта на яйчниците, нарушения в цикъла, депресия и нервност. Дефицитът на прогестерон спира овулацията, повишава риска от възпаления и проблеми с  износването на плода. При нисък прогестерон продължителността на месечия цикъл се увеличава или той отсъства. Ноктите стават чупливи.

 


3. Благодарение на естрогените женското тяло се оформя. За съжаление, те са причина и за излишните килограми. Когато естрогените са над нормата се повишава рискът от аборт, има опасност да се развие раково образувание, наднормено тегло, могат да се появят проблеми със сърцето и периферните вени на краката. Ниските нива на естрогените водят до намаляване на сексуалната активност, повишено окосмяване от мъжки тип, гласът става груб.

 


4. Лутеинизиращият хормон (LH) е необходим, за да узрее фоликулът с яйцеклетката. Нарушенията във функциите на хипофизата, поликистоза на яйчниците, ендометриоза – насочват към прекомерно отделяне на този хормон. При това се изпитва главоболие, задух, обща слабост, проблеми с менструалния цикъл.
 

В резултат на дефицит на LH настъпва отслабване, проблеми с храносмилането и нарушения на менструалния цикъл.

 


5. Фоликостимулиращият хормон (FSH) е отговорен за либидото. В пика му се случва овулацията. Излишъкът му се причинява от маточни кръвотечения, заболявания на бъбреците и хипофизата. Повишените нива на FSH причиняват спонтанни кръвотечения, склонност към инфекции и главоболие. Недостатъкът на хормона насочва към поликистоза, заболявания на хипофизата и пикочо-половата система. Намаленият синтез на този хормон води до липса на менструация и хронични инфекции.

 


6. Пролактин – е хормон, който зависи от стреса и депресията. Поликистоза на яйчниците, тумор на хипофизата, цироза, артрит, хиповитаминоза, лупус еритематозус са обвързани с повишеното отделяне на пролактин. Ниските нива на пролактин насочват за заболявания на хипофизата. В случай, че гърдите болят без това да е свързано с менструалния цикъл, от зърната се отделя бял секрет, при главоболие и чести позиви по малка нужда, то вероятно пролактинът е над референтните граници. Повишеното потоотделяне и жажда говорят за дефицит на хормона.