"Инсулт" - звучи ни като тежка присъда. В представите ни вероятността да се преживее инсулт е минимална, смятаме, че ако това се случи, инвалидизирането е задължително последствие... 
 

Трябва да се знае обаче, че ако пострадалият получи спешна медицинска помощ в първите 6 часа след кръвоизлива, е възможно да се избегнат голяма част от фаталните последствия.
 

Загуба на речта, провлачване на крак, липсата на усещането на пръсти са част от признаците за кръвоизлив в мозъка. За съжаление, пострадалите често пренебрегват тези сигнали на организма за предстоящото коварно събитие и протакат консултирането с лекар.


Има два вида инсулт. Единият е популярен сред възрастното население като „удар“ и представлява разкъсване на кръвоносен съд в мозъка. Тогава кръвоизливът предизвиква компресия на мозъчните тъкани и води до бърза смърт на пострадалия. Тези случаи обаче са 15 % от общия брой на инсулт. Другият вид е така нареченият исхемичен, който заема останалите 85 %. 
 


При исхемичня инсулт в една от четирите основни артерии в мозъка или в по-малките се образува тромб, който спира притока на кръв. „Запушването“ лишава клетките от снабдяване с кислород и те отмират. По този начин може да бъде засегната всяка една от функциите на организма. Последствията варират от едноминутна слабост до загуба на съзнанието и способностите за движение, говор и смърт.
 

 

При половината от случаите организмът дава сигнал за инсулта. Обикновено инсултът се предшества от микроинсулти. Тромбът или емболията спират притока на кръв за известно време, но след това се резорбират. Понякога проявите на микроинсулт протичат за минути, понякога се наблюдват за няколко денонощия. При двата случая те преминават толкова бързо, че пострадалият не разбира какво се случва с него и пропуска „предупредителните симптоми“.  Същински инсулт получава всеки десети, преживял микроинсулти в същата година, а в следващите три-пет години всеки четвърти.
 

 

В най-рисковата група попадат страдащите от високо артериално налягане, нарушен сърдечния ритъм, диабетици, приемащите орални контрацептиви с високо съдържание на естроген жени, пушачи.
Опасност има и при наднормено тегло и високо съдържание на холестерол в кръвта, както и при обездвижване.
 

 

Рискът при мъжете е по-висок, отколкото при жените. Повишава се с възрастта, което не означава, че по-младите не трябва да обръщат внимание на тревожни признаци. За съжаление, има пострадали младежи под 20-годишна възраст от инсулт и все повече се увеличават случаите на инсулт при 30-35-годишни.


Съвременната медицина разполага с няколко начина на действие при инсулт. Чрез медикаментозна терапия, отсраняване на запушването в кръвоносния съд по хирургичен път. Понастоящем неврохирурзите активно експериментират с ангиопластика – реконструкция на стеснени или запушени кръвоносни съдове. При този метод в артерията се въвежда микроскопичен балонен катетър, с помощта на който се разширява необходимия участък на кръвоносния съд.

За да се избегне хирургична намеса е особено препоръчително за попадащите в риковата група да спазват специален диетичен режим, да се занимават със спорт и да приемат антикоагулант, както и да съблюдават здравословното си състояние.

 

Втора част на материала