Първа част на материала

 

3.


Слабост и болезненост в областта на прасеца, болка в гърдите, повърхностно учестено дишане или отделяне на кръв чрез кашляне.
Това са симптоми на потенциално опасно запушване на кръвоносен съд, особено ако се появят след продължително седене, например след пътуване в кола или самолет, както и при постелен режим след операция.
Тези симптоми се срещат много по-често, отколкото пациентите и дори лекарите предполагат.


При продължително седене или лежане кръвта се събира в краката, за това се налага често ставане и раздвижване. Когато се формира съсирек в крака, прасецът се чувства подут, изпитва се болка.
Когато откъснал се съсирек попадне при кръвопотока към белите дробове, се изпитва рязка болка в гърдите или дишането се учестява. Това състояние е опасно за живота, но е преодолимо. Налага се хирургична интервенция без отлагане.
 


4.

Кръв в урината без болкава симптоматика.
При наличие на кръв в урина следва веднага да се потърси лекар, дори и когато не се изпитва болка. 
Кръв в урината се появява при наличие на камъните в бъбреците, пикочния мехур или инфекция на простатата, но тогава обикновено се изпитва дискомфорт и болка, което и става причина за консултацията с лекаря. 
При липса на болка пациентите отлагат медицинската консултация, с надеждата състоянието да се подобри от само себе си.
Ракът на бъбреците, уретера, пикочния мехур или простатната жлеза водят до кръвоизливи и наличие на кръв в урината. Когато размерът на тумора е малък, не се изпитва болка. Кръвоизливът е един от признаците, по които може да се търси раковото заболяване и да се постави ранна диагноза.
 


5.

Задълбочаващ се астматичен пристъп.
При пристъп на астма дишането е затруднено и има наличие на хрипове. Когато пристъпът на астматика се влошава и не може да се овладее с предписаните за случая средства, то следва да се потърси медицинска помощ.


Ако не се предприемат медицински мерки при влошаващ се астматичен пристъп, това ще доведе до изтощаване на прилежащите мускули и фатален изход. Астматици с чести пристъпни прояви се колебаят да потърсят спешна медицинска помощ, от притеснения, че често посещават спешното или защото се нуждаят от транспорт.  Вместо да търсят медицинска помощ те продължават да се опитват да преодолеят сами състоянието си с високи дози или често прилагане на инхалаторни средства.


Тъй като при пристъп дишането все повече се затруднява, мускулите, участващи в дишането се изморяват и обемът на въздух в дробовете намалява, в резултат на което намалява нивото на постъпващия кислород и нараства на въглеродния диоксид. Вследствие на неговото високо съдържание в кръвта се появява сънливост. В това състояние астматикът престава да прави усилия да диша.


Близките на болния трябва да са наясно, че при изпадане в състояние на летаргия след пристъп, при който астматикът се е борил за въздух в продължение на шест-осем часа, състоянието е крайно опасно и означава че дишането се преустановява, а не че състоянието се е подобрило.


Специалисти обясняват, че при много случаи в практиката им, заради грешка в преценката при това състояние, се стига до фатален изход. Всъщност, това че болният започва да изглежда спокоен при пристъп продължаващ от няколко часа, трябва да се приеме за тревожен сигнал, да направят всичко възможно да съдействат на близкия си до получаването на спешната помощ.6.

Депресия и мисли за самоубийство.
Според експертите депресията може да бъде много по-опасна от болките в гърдите и учестеното дишане и следва хората да бъдат нащрек. Самоубийствата са в следствие на неовладяна депресия. Обикновено подтиснатият човек не се обръща към специализирана помощ с доводи, че не е „психичноболен“, или че проблемът му е, заради недостатъчно силен характер... Всъщност при депресия има нарушен баланс на хормони, медиатори и невротранмитери, синтезирани в мозъка, което и може да задълбочи състоянието и заради което се налага прилагането на специална терапия.


Симптомите на депресия включват тъга, постоянно чувство на умора, апатия, тревожност, промени в навиците, свързани с режима бодърстване-сън, липса на апетит. Депресията налага лечение с медикаменти и психотерапия.


При положение, че започнат да се появяват мисли за самоубийство, то необходимостта от специализирана терапия не търпи отлагане.