Появата на необичаен симптом тревожи. В действителност новият, непознат симптом може да е сигнал за сериозен проблем със здравето. Възможно ли е неприятното образувание, което се е появило на прасеца или кръвта в урината да са опасни...
 


Голяма част от симптомите, които изпитваме не се свързват с опасни за здравето или живота състояния. Например, в повечето случаи главоболието е причинено от стрес, преумора на очите, недостатъчно сън, дехидратация, прекомерен прием на кофеин и други причини от подобен характер.
Но рязкото, силно главоболие, което сякаш преминава през главата като светкавица и граничи с възможностите за издръжливост на болка, се свързва с кръвоизлив в мозъка. Налага се главоболието да се разпознава и при изпитване на последните признаци да се реагира веднага.6 симптома, на които следва да се обърне внимание веднага:


1.

Парализа на ръцете или краката, изтръпване, вкочаненост, обърканост, световъртеж, замайване, двойно виждане, накъсана реч, трудно намиране на думите или слабост, особено когато усещането е по-силно от едната половина на лицето или тялото. Това са признаци на инсулт или мозъчен удар, при който артерия, доставяща кислород на мозъка е запушена или разкъсана. 
 Симптомите зависят от това в коя част на мозъка се е получил инцидент. Когато е засегнат голям кръвоносен съд, по-голяма област, признаците се проявяват като парализа на една от страните на тялото или загуба на някои от способностите, например за говорене.
Когато е засегнат малък кръвоносен съд, парализата се ограничава в обездвижване на ръка или крак.
 


При изброените симптоми следва веднага да се потърси бърза помощ и точно да се опише състоянието. При получаване на медицинска помощ в първите три часа има по-висок шанс за ефективност на лечението. Прилагат се терапия, която да елиминира запушването.
Получаването на спешна помощ има потенциал да предотврати безвъзвратното увреждане на мозъка.2.

Болки или дискомфорт в гърдите, болка в ръката, челюстта или шията, студена пот, силна слабост, гадене, повръщане, загуба на съзнание или учестено дишане - са признаци, характерни за инфаркт или сърдечен удар. И в този случай е необходимо веднага да се потърси спешна медицинска помощ. Специалистите препоръчват в това състояние да се сдъвче обикновен аспирин, за да се предпази от сърдечния мускул увреждане при удара.При инфаркт не винаги се изпитва болка в гърдите, напрежение или обърканост. Някои пациенти, особено жените, по-възрастните хора, диабетиците получават сърдечните атаки без да изпитват болка. Как да се различи състоянието тогава? Трябва да се обърне внимание на - чувството на липса на физическа сила, немощ, рязка загуба на съзнание, зашеметяване, сърцебиене, учестено дишане, силно изпотяване, усещане за смъртна опасност, гадене и повръщане.Според експертите е много важно да се разпознаят признаците. Всеки е изпитвал болка в челюстта и не е необходимо при такава да се изпада в излишна паника, но в комбинация с изброените симптоми – това е признак за сериозна опасност за здравето и живота.Втора част на материала.