Един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания е наличието на висок холестерол. Това е и основната причина, поради която се стига до инфаркт и инсулт. За да се намали този риск, Европейското кардиологично дружество препоръчва холестерола, и по-специално „лошия“ холестерол да бъде под 3,0 ммол/л.


Тази стойност се отнася за здравите хора. При страдащите от исхемична болест на сърцето обаче, включително и прекаралите инфаркт и инсулт, както и при диабетици, препоръчителната стойност е под 2,5 ммол/л.


CEPHEUS е първото мащабно епидемиологично проучване, което има за цел да установи доколко се спазват горните препоръки за постигане и поддържане на „лошия“ холестерол под опасните стойности в България.


В проучването взимат участие 2500 пациенти, които приемат медикаменти за намаляване на холестерола от минимум три месеца. Близо 53% от тях се определят с висок риск от сърдечно-съдов инцидент.


Въпреки че изследваните пациенти са подложени на лечение за понижаване нивата на холестерола, направените лабораторни изследвания сочат, че повече от половината от тях не достигат до препоръчителните стойности.


Част от проучването е и провеждането на анкета сред лекари и пациенти, която се стреми да установи причините за непостигането на здравословни нива на холестерола. Според резултатите няколко фактора определят успеха за лечението и те са:

 

  • Лекарят трябва добре да познава Европейските препоръки за контрола на сърдечно-съдовия риск.
  • Пациентът трябва да бъде добре информиран за поставените цели на лечението.
NEWS_MORE_BOXРезултатите от проведеното изследване сочат още, че пациентите, диагностицирани с исхемична болест на сърцето, повече се стремят да поддържат холестерола си в препоръчителните стойности.


Интересен е фактът, че въпреки невъзможността повечето пациенти да постигнат нормалните стойности на холестерола, лекарите не са склонни да променят предписания липидопонижаващ медикамент или да повишат дозата му.


Проучването е осъществено с участието на 250 кардиолози от цялата страна, с координатор доц. Нина Гочева, Национален консултант по кардиология, и е спонсорирано от фармацевтичната компания АстраЗенека.