Камъните в бъбреците представляват части от твърдо вещество, което се образува, когато разтворените субстанции в урината са високо концентрирани. Най-често те могат да бъдат от калций, оксилат и фосфат. Размерите им започват от диаметър, голям няколко милиметра, и могат да достигнат размерите на малък камък. 
 
Приблизително 10% от хората страдат от камъни в бъбреците през определен етап от живота си. По-често засегнати са мъжете. Напоследък обаче статистиката се обръща, и камъни в бъбреците се срещат по-често при жени, дори и при деца.
 
Възможно е наличието на камъни в бъбреците да премине без появата на симптоми, когато размерът на камъните е много малък. Как да разпознаем обаче, че тялото сигнализира именно за този проблем и кои са симптомите при камъни на бъбреците?
 

1. Болка

Болката, причинена от камъни в бъбреците, може да варира от лека до тежка, от тъпа до остра. Камъните с по-голям размер причиняват болка, докато преминават през пикочопроводите и бъдат изхвърлени от организма чрез урината. 
 
Най-често болката, която сигнализира за камъни в бъбреците, е в задната част на гърба (от двете страни), в долната част на корема, слабините, както и под ребрата. Болката може да идва на етапи. Може да се появи и болезнено уриниране.
 

2. Гадене и повръщане

Когато болката е много тежка, може да се появи гадене и повръщане. Когато камъкът се придвижва надолу през уретъра и запуши пътя на урината, се изпитва много силна болка.
 
Силната болка, гаденето и повръщането обиктновено се третират със силни болкоуспокояващи медикаменти. 
 

3. Температура и втрисане


Тези неразположения понякога могат да бъдат симптом за камъни в бъбреците. При тяхната поява незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като могат да бъдат признак и за инфекция. В този случай, ако не се лекува, тя може да е опасна за живота. 
 
В случай на висока температура и втрисане, свързани с камъни в бъбреците, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, дори ако болката е слаба.
NEWS_MORE_BOX
 
4. Кръв в урината
 
Този симптом се нарича „хематурия“ и е често срещан при наличие на камъни в бъбреците. Кръвта в урината се дължи на преминаването на камъка пред уринарния тракт, като по пътя си наранява и дразни уретъра, причинявайки кървене. 
 
Цветът на урината може да бъде розов или червеникав, в зависимост от тежестта на кръвоизлива. При всички случаи, хематурията е сериозен симптом, който налага консултация с лекар.
 

5. Други промени, свързани с урината

Ако урината е мътна или има неприятна миризма, това може да бъдат симптоми за възпаления, свързани с камъни в бъбреците. Същите признаци биха могли да издават инфекция на уринарния тракт, цистит, а също така и полово предавано заболяване, като гонорея
 
Това е поредният симптом, който налага преглед при лекаря.