Сковаността във врата е изключително често и неприятно състояние, което се среща при мнозина. То обаче може да бъде белег на някои сериозни заболявания или алармиращ сигнал за смяна на възглавницата, например.

 

Често сковаността във врата след сутрешно ставане може да бъде поради спане в недуобна за тялото и шията позиция. Най-често този симптом се разпознава по това, че сковаността е липсвала преди лягане. Обикновено симптомите отшумяват с леки масажи и нагревки в рамките на 24 до 36 часа, но ако състоянието се влоши или прогресира е необходима лекарска консултация, защото може да се касае за нещо по-сериозно.


 

По-сериозните причини за поява на скованост във врата могат да бъдат някои инфекциозни заболявания, травми или мозъчни кръвоизливи. В такива условия скованост във врата се среща при увеличение в лимфните възли на шията в отговор на активна инфекция в организма, което през периодите на летните горещини може да бъде особено чест проблем, особено при хората с придружаващи заболявания, като диабет. Обикновено в такива условия се назначава антибиотична терапия, с което се овладява огнището на активно възпаление и се осъществява правилна терапевтична схема за бързо възстановяване от неприятното състояние.

 

При травми в областта на шията и главата често може да се появи скованост в шията. Също така се среща едно специфично и много рядко състояние, наречено каротидиния, което също протича със скованост в шията.

 

При травмите особено често може да се получи разкъсване или изместване на междупрешленови дискове, с което се притискат гръбначно-мозъчни нерви. Симптомите са интензивна болка в гърба, която се разпространява по хода на раменете и ръцете, които се засилват особено много при движение на главата. Специалистите в такива условия изписват терапия с аспирин или други нестероидни противовъзпалителни заболявания, с които да овладеят клиничната картина на болков синдром.

 

Най-често предлаганият медицински препарат е мелоксикам, който има много силно изразен ефект при болка от периферен нервен произход. Рехабилитацията и масажите също са особено важни при такъв тип увреждания, но това в никакъв случай не изключва варианта за консултация с неврохирург, който да прецени дали медикаментозната терапия е достатъчна за радикалното разрешаване на проблема.

 

Каротидинията е състояние, при което се получава разширяване на сънната артерия, която пренася кръв към мозъка. Заболяването е възможно да се предизвика от вируси или бактерии. Симптомите, с които протича, са много характерни. Явява се тъпа и пулсираща болка от едната страна на врата, която може да обхване бузата, окото или ухото. Болката може да се влоши при хранене или дъвчене на дъвка, прозяване или при движение на главата. Симптомите могат да следват друго заболяване, най-често се отбелязва възпаленото гърло, или да имат връзка с мигренозното главоболие.

 

При това заболяване е препоръчително да се прилага терапия с нестероидини противовъзпалителни медикаменти, които да облекчат болката. Също така може да се прилагат топли или студени компреси в засегнатата страна на шията. Понякога, макар и рядко, особено добре за овладяване на клиничната картина помагат антимигренозните лекарствени средства.

 

В условията на спешни и превалиращи диференциално-диагностични критерии и находки, състоянията на каротидиния и възпалено гърло или синузит и зъбни грануломи могат да бъдат разграничени изключително трудно, защото състоянията предизвикват абсолютно еднаква клинична симптоматика и пациентите имат еднакви оплаквания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Според специалистите по спешна медицина, неврология и спешна неврология, заболяването, което предизвиква значителен интерес и провокира влагането на особено много внимание към пациентите, е менингит. Причината за това е, че основният симптом при тази възпалителна реакция на мозъчните обвивки е сковаността във врата. Клиничната картина протича с данни за силно главоболие последвано от контрактура или скованост в шията и врата.

 

Главоболието и сковаността се влошават при навеждане на главата напред. В тези условия може да се срещне комбинация на някои от следните симптоми – гадене, повръщане, обърканост, унасяне и повишено дразнене към светлина – фотофобия.

 

Ако близките и хората от по-близкото обкръжение на болен човек забележат тези симптоми и тестовете с навеждане на главата са положителни, трябва да се потърси спешна медицинска помощ. Бактериално обусловените менингити са сто процента летални без правилно лечение в болница с интравенозно прилагане на антибиотици, а вирусните особено рядко предизвикват някакви сериозни нарушения и отшумяват значително бързо.