1. Не са виновни вирусите, че се чувстваме зле...

Всъщност, не вирусите, причиняващи настинка, са виновни за състоянието ни, а действието на собствената ни имунна система, казва проф. Рон Екълс от Центъра за простудни заболявания в Кардиф. (Центърът се занимава с изследване на простудните заболявания от повече от 20 години.) При настинка вирусите атакуват първо носа, след което се разпространяват и в гърлото. Имунната система регистрира чуждото присъствие посредством белите кръвни клетки и невротрасмитери. Именно активацията й води до симптоми като главоболие и запушен нос.
 

2. Носът е запушен, но не заради секретите...


В началото на настинката усещаме носа си запушен, нефункциониращ, затворен като с мембрана... Причината обаче е не заради натрупания секрет, а защото малките кръвоносни съдове в носа са възпалени.
При настинка лигавицата се подува, тъй като белите кръвни клетки започват да изпълняват функциите си срещу инфекцията. Това обаче стеснява въздухоносния път и ограничава притока на въздух, съответно и дишането.
Запушеният нос може да се облекчи със спрей назален деконгестант, който да свие набъбналите носни мембрани.
 

3. Побеляването на секрета не е заради бактерии

Пожълтяването и позеленяването на секретите се свързва с наличието на бактериална инфекция. На съвсем друго мнение обаче е проф. Екълс.
Един от първите признаци, че имунна система е впрегнала потенциала си срещу вирусите е хремата. Отначало секретът е бистър, воднист, в последствие става гъст, придобива жълтеникав и зеленикав оттенък. Причината за тази промяна се дължи на белите кръвни клетки, тъй като присъствието им в носната кухина нараства неимоверно с напредването на настинката, твърди той.
 

4. По-често се инфектираме чрез очите...

Известно е, че грипът, както и риновирусите, се предават по въздушно-капков път. Затова и сме създали навика да поставяме ръка пред устата си при кихане и кашляне. Само че, след това със същата тази ръка хващаме дръжките на вратите, например. От там вредните микроорганизми попадат върху ръцете на други хора.

NEWS_MORE_BOX

 

Докосването на лигавицата на носа, но и на очите, със замърсени ръце е най-сигурният път да се заразим, повече отколкото да поставим пръсти в уста. Слюнката има някои дезинфекциращи свойства и вероятно би се справила с няколкото вируса, но не и секретите от очите и лигавицата на носа.

 

Как се случва това? Има канали, които свързват тъканите около очите ни с носната кухина. През тях вирусите могат да се предвижват и навлизат от клепачите в носа и гърлото. Подуването на очите при настинка не е случайно, затова контролирайте действията си и се опитайте да избягвате докосването им несъзнателно.
 

5. Жените по-често заболяват от грип и простудни заболявания...

Според наблюденията на центъра жените по-често боледуват от простудни заболявания. Това вероятно се дължи на по-близките контакти на жените с децата, коментира проф. Екълс. Малките деца боледуват най-често от простудни заболявания – между 7-10 пъти на година, възрастните - 2-3 пъти. Естествено е, майките, които се грижат за малките си деца, персоналът в детските заведения и първите класове в училище, както и в медицинските заведения, да са изложени редовно на вируси.