Синузит (синуит, риносинузит) е възпаление на околоносните кухини, синуси. Синусите имат функцията да навлажняват и затоплят вдишания въздух, усилват резонанса на гласа, защитават лицето при травма и балансират и олекотяват тежестта на черепа.


Симптомите на синузит могат да бъдат различни: болка и налягане в областта на лицето, гъст назален секрет, усещане за запушен нос, главоболие, заглъхване на ушите, загуба на обонянието, подпухналост на лицето, тъмни кръгове около и под очите, лош дъх, зъбобол, суха кашлица, повишена температура, обриви, неспокоен сън, умора и депресия.


Инфекцията на синусите се развива при навлизането и размножаването в синуса на патологични микроорганизми като вируси, бактерии или гъбички. Това причинява запушване на синус остиума, входа на синуса. Запушването се облекчава, когато започне отделянето на събралата се в него слуз и гной.


Синузитите могат да се класифицират по няколко критерия: по продължителност на инфекцията - остър, подостър или хроничен; и типа на възпалението – вследствие на инфекция или не.
 


Острите синузити причинени от инфекции продължават не по-дълго от 30 дни. Подострите – от един до три месеца. Хроничните – над 3 месеца.


Неинфекциозните синузити се дължат на алергична реакция към цветен прашец, сънна хрема и домашен прах, които предизвикват дразнение на носните проходи.


При ранно диагностициране на синузит, лечението може да премине само с медикаменти и антибиотици. В противен случай може да се получи хроничен синузит, чието лечение изисква по-дълъг период от време, а понякога се прибягва и до хирургическа намеса.

 


За да предотвратите синузита или за да облекчите симптомите му, помагат следните съвети, изпълними в домашни условия:1. Парна баня
Едно от средствата за облекчаване на синусите е вдишване на пара. Напълнете съд с вряла вода и покрийте главата си и съда с кърпа. Вдишвайте дълбоко излизащата пара, като не се навеждате прекалено близко до съда, за да избегнете изгаряне. Препоръчително е парната баня да е не по-кратка от 10 минути.


Ежедневните инхалации са полезни при хроничен синузит.


За още по-добър ефект във водата могат да се добавят няколко капки етерично масло. Етеричните масла, подходящи за синузит, са от бор, евкалипт, мента, лавандула и розмарин. Могат да се използват, както по отделно, така и в комбинация.


2. Масаж
Нежният масаж на лицето в областта около синусите, по бузите и челото може значително да облекчи усещането за натиск в следствие на синузит.


Поставете пръсти при основата на носа до веждите. Започнете бавно да плъзгате върховете им отстрани по ръба на костта, ограничаваща очната ябълка. Продължете движението по ръба до външната страна на очите. Можете да масажирате и горния ръб при веждите.3. Физиологичен разтвор
Физиологичният разтвор служи за прочистване на носната кухина от натрупалия се секрет.
Лесно може да бъде закупен от всяка аптека, но ако нямате под ръка може и сами да си направите.


Разтворете малко морска сол в топла вода. Полученият разтвор използвайте като капки за нос, като издухвате носа периодично след всяко капване.


Процедурата е напълно безболезнена и безвредна. Препоръчително е да се повтаря по няколко пъти дневно.


4. Прием на течности
Сред естествените средства за облекчаване на синусите е приемът на големи количества течности, особено ако синузитът е придружен с висока температура. Пиенето на вода и други течности ще помогне на слузта, насъбрала се в синусите, да се премахне по-лесно. По този начин ще се облекчи главоболието и усещането за тежест в областта на очите.

Чаят от лайка също е полезен за облекчаване на синусите.5. Консумация на полезни храни
При синузит се препоръчва приемът на храни, богати на антиоксиданти, като горски плодове, броколи, спанак, домати.


Чесънът е естествен антибиотик и консумацията му се препоръчва при повтарящи се инфекции на синусите и силно главоболие в следствие на синузит.

Включването на витамин С в хранителния режим под формата на плодове и зеленчуци или като добавка се препоръчва при остра инфекция на синусите.


Най-големите плюсове на домашната терапия са, че няма опасност от пристрастяване към медикаменти и различни нежелани странични реакции.
 При силни болки, висока температура и други оплаквания се изисква консултация с лекар.