В сезоните с преход на температурните разлики между топли и студени вълнови режими най-честите усложнения са остро настъпили вирусни инфекции сред хората. Вирусните инфекции се предават по въздушно-капков път между заразен и здрав човек. Симптомите на този тип инфекции създават клинична картина на обща неразположеност и поява на болки.

 

1. Настинката създава най-баналната клинична картина, включваща неразположение, обща отпадналост, течащ нос с кихане и кашляне, които са симптоми на обострена хрема вследствие на настинката. Възможна е поява на зачервено гърло и главоболие.


 

В ранния период при настинка специалистите препоръчват прием на обилно количество чиста вода, стимулиращи имунната система чайове и витамин С в дози до 1 грам два пъти дневно. Билката Ехинацея също има добър имуностимулиращ ефект и се препоръчва като превенция срещу усложнения от по-сериозен порядък при обикновената и банална настинка.

 

2. Грипът е следващото най-често срещано усложнение след настинка и при този изразен преход между температурните градиенти в зимните периоди. Този тип инфекция протича със симптомите на общо неразположение, обострена хрема, кихане, кашлица, главоболие и зачервено гърло.

Общото неразположение е възможно да се придружи с отпадналост, загуба на сила, болки в мускулите, ставите и костите и повишаване на стойностите на телесната температура. Към общия симптоматичен комплекс може да се открият данни за позиви за повръщане или поява на диария, като отговор на дразненето върху лигавицата на стомашно-чревния тракт от вирусните инфекциозни агенти, циркулираща чрез кръвта в организма.

 

Специалистите съветват в острия период да се приемат повече течности и противовъзпалителни средства за намаляване на температурата и неблагоприятното усещане. За превенция срещу грипни инфекции специалистите съветват да се приема здравословна храна, която да подобри имунните защитни механизми на организма.

 

Грипните ваксини напоследък стават много известни сред покосените от грипни инфекции. Те се препоръчват предимно за хора с хронични заболявания и възраст над 65 години, когато се предполага, че имунните реакции на организма за забавени и защитата е намалена.

 

За намаляване на неприятните симптоми на грип, лекарите препоръчват прием на медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства. Такива са ибупрофен, аспирин, нимезулид, метамизол, парацетамол и други.

 

Напоследък известност набира и генеричният препарат инозин. Той има силен имуностимулиращ ефект и повлиява благоприятно състоянието на организма при грипни и други вирусни инфекции. Ефектът му е траен и обхваща производството на антитела, които осигуряват продължителна защита на организма срещу последващите вирусни или бактериални инфекции в ранния период след излекуване от грипната инфекция. 

 

3. Сред най-честите усложнения при грипна инфекция е развитието на пневмония. Тя протича с общо неразположение, повишена телесна температура, кашлица, кихане, гръдна болка, втрисане и поява на храчки. Болките в мускулите при пневмония са по-рядки, но е възможно да съществуват при така наречената атипична пневмония. Това заболяване се предизвиква от вируси или друг микроорганизъм, но не и от бактерии.

Макар и усложнение на грипна инфекция, ако не се вземат мерки, грипът води до отслабване в имунните реакции на организма, което е предпоставка за развитие на някои бактериални инфекции по горните дихателни пътища. В този порядък може да се мисли за усложнения с бронхити, пневмония или фарингит и ларингит.

 

Лекарите препоръчват да се извърши рентгеново изследване на гръдната клетка, с което да се докаже наличието на пневмония в белите дробове. Терапията се продължава от препарати от класа на нестероидните противовъзпалителни средства, имуностимулатори, инозин, а в краен случай се прибягва до приложението на антибиотици от групата на пеницилини, цефалоспорини или аминогликозиди.

NEWS_MORE_BOX

 

4. Характерно е и едно друго състояние, което протича с болка в мускулите и ставите. То се провокира от хронично пренапрежение в работната среда при активно живеещи хора. Често се случва да се появи оток и болка в мускулите и ставите. Клиничната картина се съпровожда от главоболие и обща отпадналост и неразположение.

 

В тези състояния лекарите-специалисти съветват да се обърне внимание на имуностимулаторите, които се срещат под форма на таблетки, сашета или чайове. Препоръчва се приложение на някои физически упражнения – аеробика, гимнастика, стандартно натоварване на мускулите в тялото, масажи или акупунктура.