Маточните кръвотечения, които се появяват след овулацията са причинени от нарушение на меструалния цикъл. При това нарушение през първата фаза на меструалния цикъл не се наблюдават изменения от нормата. Фоликулът се развива нормално, пикът на естрогените е изразен, настъпва пълноценна овулация. Нарушението се дължи на скъсяване или удължаване на втория период на менструалния цикъл - на аномалия в лутеалната фаза.


Причините могат да бъдат следродилна инфекция, инфекция след аборт, вегетоневроза, тиреотоксикоза, климакс и др.


Лутеалната фаза на цикъла е по-кратка за сметка на преждевременната инволюция на жълтото тяло. В резултат се развива хиполутеизъм: повишава се базалната температура, но за кратко (къса хипертермична фаза), нарастването на ендометриума не е достатъчно изразено.


Менструалното кървене започва много по-рано от очакваната дата или в срок. Заради вялата инволюция на жълтото тяло и хиполутеизма ендомтериумът се отделя неравномерно, вследствие на което кръвотечението е по-продължително. Аномалията води до безплодие.


Лечението е насочено към предотвратяване на преждевременната инволюция на жълтото тяло и на намаляването на гестагените.


 

1.

Персистенция на зрялото жълто тяло при двуфазен цикъл с пълноценна фоликулярна фаза и удължена до 20-25 дни лутеална фаза.

Лутеалната фаза е съпроводена с повишена продукция на прогестерон. Жълтото тяло след като постигне стадия на пълно развитие, персистира.
При ендометриума се отчита продължителна секреторна фаза, той разраства до появата на кръвотечение. Кръвотечението наподобява менструалното, но лигавицата в действителност отпада на отделни частици, в които се отчита отичане, диапедеза на еритроцити и наличие на некрози.
2.

Персистенцията на жълтото тяло започва с късно появило се менструално кръвотечение. Възможно е лутеалната фаза да продължи 1-1 ½ месец.

Повишената базална температура се отчита продължително време, без да се наблюдава характерното й предменструално понижаване. Нивото на прогестерона е достатъчно високо, липсва типичното понижаване на гестагените преди менструацията.

Излишъкът от гестагени подтиска съзряването на нов фоликул и обновяването на ендометриума е забавено.
При изследване на лигавицата на матката се откриват децидуални образувания. Тази аномалия на лутеалната фаза често погрешно се взима за бременност или химичен аборт.

 

3.

Персистенцията на незрялото жълто тяло – менструалният цикъл е от две фази, но се наблюдава удължена лутеална фаза, при която се отчита понижаване на стойностите на лутеинизиращия хормон. Жълтото тяло не достига зрялост и персистенцията започва преди да е настъпило оптималното му развитие.

Ендометриалните изменения са слабо изразени. Базалната температура в лутеалната фаза се повишава рязко, около 37-37,3 ° С. Тази температура се запазва за по-дълго време, отколкото при нормален менструален цикъл, заради което това се взима за показател за бременност.

Патогенезата на персистенцията на жълтото тяло е недостатъчно изявена. Диагнозата се поставя възоснова на клинична картина, температурната графика, хистологично изследване на маточната лигавица и нивата на гестагените.
 

~

Лечението започва след като се установи липса на бременност, след менструалното кървене. Назначава се хормонална терапия, която се провежда с контрол на нивата на полови хормони.