Проблемите с щитовидната жлеза са от масов характер. Жените са десет пъти по-предразположени, отколкото мъжете. Западните лекари препоръчват на жените, навършили 35 години, да следят постоянно за признаци за разстроена функция на жлезата. Според Американското дружество на ендокринолозите 30% от жените са засегнати от такива проблеми, като при половина заболяванията на щитовидната жлеза не са диагностицирани.

Предлагаме ви изведени от американските ендокринолози признаци на проблем с щитовидната жлеза...
 

11. Болки в крайниците или мускулите

Ако си ударите малкото пръстче на крака или прекалите с натовареността във фитнеса ще изпитате болка, но тя ще отмине след известно време. Ако обаче се появи необяснима болка, изтръпване, скованост в крайниците, е възможно това да се дължи на хипотиреоидизъм. Ниският синтез на тиреоидни хормони води до увреждане на нервните клетки, които пренасят импулсите от мозъка и гръбначния мозък към тялото, в резултат на което и се появяват тези усещания.
 


12. Запек или диария

Ако досега стомахът ви е бил редовен и изведнъж се променят навиците ви, но не за ден два, не отхвърляйте вероятността, освен липсата на движение и достатъчно фибри, това да се дължи на понижена функция на щитовидната жлеза. Хипофункцията на щитовидната жлеза се отразява негативно и на перисталтиката. Според западни експерти това е един от най-честите признаци за настъпване на промени в дейността на жлезата при пациентите.
И обратно, при хипертиреоидизъм е много възможно да се оплаквате от неспокойни черва, чести позиви до тоалетна и диария.
 

13. Силно сърцебиене

Ако чувате сърцебиенето си, имате чувството, че сърцето ви ще изскочи без да упражнявате физическа дейност или да сте изпаднали в екстремни обстоятелства или усещате пулса си в гърлото, то е много вероятно щитовидните хормони да са в повече. Изследвайте ги. Аритмията е един  от симптомите на хипертиреодизъм.

NEWS_MORE_BOX

14. Висок холестерол

Ако холестеролът ви остава висок, въпреки че не прекалявате с мазните храни, храненето въобще, грижите се за физическата си активност или въпреки изписаните лекарства за понижаването му, може да се дължи на понижена функция на щитовидната жлеза. Липсата на терапия при хипотиреодизъм води до сърдечни проблеми, в това число уголемено сърце и сърдечна недостатъчност.
 

15. Високо артериално налягане

Независимо дали функцията на жлезата е повишена или понижена, когато дейността и е абнормна, има висок риск от хипертензия. При хипофункцията рискът е два-три пъти по-висок. Предполага се, че ниското ниво на щитовидни хормони се отразяват на сърдечния ритъм като го забавят, което се отразява на ефекта сърцето да изпомпва кръвта и еластичността на кръвоносните съдове.  Високо кръвно се отчита и при хипертиреоидизъм.
 

16. Промени в менструалния цикъл


Признак на хипотиреодизъм е продължителният период на менструално кървене и силните маточни спазми тогава. Възможно е да се наблюдава скъсяване на менструалния цикъл и зачестяване на мензиса. В този случай има риск от развитие на анемия.
В другия случай, повишеното ниво на щитовидни хормони води до нередовен цикъл – периодът на менструацията се скъсява, тя става оскъдна.
 

17. Дрезгавина в гласа или бучка в гърлото

Промяната на гласа, както и усещането за притискане в гърлото, могат да се дължат на проблеми с щитовидната жлеза. По принцип подуването или неприятните усещания в близост до гръкляна трябва да се приемат за сигнал за преглед при специалист.
 

18. Промени в съня

Познавате се като ранобуден човек или никога не сте имали проблеми като безсъние. За съжаление, разстроената щитовидна жлеза афектира и съня. Ако въпреки почивката през нощта изпитвате силна потребност от още сън, ставате склонни да се успивате, ставате тежко, изпитвате сънливост през деня, то е много вероятно тази промяна да се дължи на хипотиреоидизъм.
И обратно, проблемите със заспиването са характерни при нейната усилена дейност. Напрежението и нервността, аритмията, които се изпитват в този случай затрудняват отпускането и съответно заспиването и могат да са причина за събужданията през нощта.
 

19. Инфертилитет / проблеми със зачеването

Както хипофункцията, така и хиперфункцията на щитовидната жлеза влияят на хормоналния фон, от който зависи менструалната цикличност, овулацията и отделянето на качествена яйцеклетка. В случай, че настъпването на бременност се забавя е желателно да проверите и здравето на щитовидната жлеза, в много случаи вторичният инфертилитет се дължи на диагностициран тиреоиден проблем.
 

 

*   *   *


Ако се оплаквате от един или повече от изброените признаци, е желателно да потърсите специалист ендокринолог за изясняване на състоянието ви. Практика е при такива случаи да се изследват FT3, FT4 и TSH. Според показателите им, ехографията на щитовидната жлеза и при необходимост на други изследвания, може да се назначи хормонозаместителна терапия. Имайте предвид, че докато се намери удачната доза на синтетичния хормон, ще са необходими няколко посещения при лекаря и изследвания. След като веднъж хипофункцията на щитовидната жлеза е станала факт състоянието е до живот и следва да се приеме, че заместителната терапия е до живот. Необходим е постоянен контрол на нивото на щитовидни хормони и евентуално корекция на приеманата доза, която се увеличава с течение на годините по малко. Смяна на дозата се налага и при преходите на топло към студено полугодие и обратно.

Имайте предвид и следното – все още лекарите и лабораториите не работят с уеднаквен стандарт за референти граници на тиреостимулиращия хормон TSH. Днес се приема, че при TSH по-високо от 2,5 щитовидната жлеза не работи изрядно и са възможни проблеми от репродуктивен характер. Неглижирането в този аспект води до нетретиране на съществуващ и задълбочаващ се проблем. В този смисъл препоръчително е да търсите специалист, който да има отношение към вас като пациент, а не само към лабораторните резултати.