Първа част на материала

 

7. Ненаситените мазнини са полезни за сърцето
В хранителния режим, бил той и ограничителен, трябва да съдържа и малко количество мазнини, най-вече ненаситени. Около 30 % от калорийния прием на ден трябва да се набавя от мазнини.
Полезни са олиото от рапица, слънчоглед и зехтинът. Тези масти подобряват количеството на добрите липопротеини с висока плътност. Маслото, палмовото масло, трансмазнините като маргарина са обвързани с високия лош холестерол.
Все пак дори и с консумацията на зехтин трябва да се внимава, заради ... калориите.


8. Повече бобови култури, по-малко картофи
Въглехидратите са необходими на организма като директен източник на енергия. Но не всички въглехидрати са еднакво полезни. Бобовите култури, както и продукти от пълнозърнесто брашно, кафявият ориз съдържат повече фибри и повишават в по-малка степен нивото на кръвна захар. 
Тези продукти намаляват риска от диабет и високия холестерол.
Бялото брашно, картофите, оризът, тестените и сладкарски изделия рязко покачват глюкозата в кръвта и предразполагат към развитие на диабет тип 2.


9. Движение!
Дори тридесетминутното спортно занимание на ден редуцира лошия холестерол и подобрява добрия. Колкото повече време за движение се отдели, толкова повече се помага на организма да се защити от заболявания, ще запази фигурата и ще възпрепятства образуването на плаки в кръвоносните съдове.


Не обичате спорта – разхождайте се!
При положение, че физическите упражнения или заниманията във фитнес центъра не попадат в любимите ви, се разхождайте. Аеробните упражнения, каквото е и ходенето, понижават риска от инсулт и сърдечно заболяване, поддържат костите и спомагат отслабването.


Извършвайте упражнения без тренировка
Вид кардио упражнения са всички дейности, които извършвате в градината или в дома, ползването на стълбището, а не на ескалатора, танцуването, играта с детето навън. Колкото повече се отдавате на  заниманието, толкова ползите за сърцето са по-големи. 


10. Грижете се за здравето без да прекалявате
Лекарят ви е казал, че имате висок холестерол и е определил насоки за редуцирането му. Променяте начина на хранене, избягвате вредните храни, отслабвате, вече спортувате и дори взимате медикаменти срещу вредните липопротеини, склонни сте и на други мерки... Винаги имайте едно на ум и се уверявайте дали те са здравословни за вас.


11. Здравословното хранене у дома не компенсира лошата храна навън

Колкото и здравословно да се храните вкъщи, хапването навън, което е против препоръчваните здравословни принципи, няма да доведе до желания резултат. В ресторантите избягвайте да консумирате храни, богати на наситени мазнини, калории и сол.
Избирайте ястия, които са варени, печени под каквато й да е форма – на фурна, грил, скара, фолио, но не и да са пържени. Половината от порцията заделяйте за вкъщи.


12. Етикетите подвеждат
Имайте предвид, че етикетите подвеждат, така че не се ограничавайте само в прочитането на първия надпис, а обърнете внимание на съставките на продукта.
Например, важно е пълнозърнестият продукт дали е изготвен без брашно или от брашно от цели зърна. При първия продукт зърната се виждат отчетливо, той е и по-полезен. Също така трябва да знаете, че продуктите без холестерол също могат да повишат нивото на липопротеините с ниска плътност, ако съдържат наситени мазнини.


13. Спрете стреса!
Хроничният стрес влияе на кръвното налягане и в дългосрочен план го повишава, което се превръща във фактор за развитие на атеросклероза. Клинични научни изследвания показват, че стресът при някои хора директно вдига нивото на лошия холестерол. Така че времето отделено за релаксиращи мероприятия и медитация не е изгубено. Запознайте се с техники на дишане, това е най-лесният начин за овладяване на стреса. 


14. Отслабването – сериозна инвестиция за здравето
Лишаването от допълнителни килограми е спечелена битка срещу сърдечно-съдовите заболявания. Наднорменото тегло „спира“ кръвообращението, заради натрупването на мастни плаки в кръвоносните съдове. Отслабването, специално редуцирането на жълтата мазнина, намалява лошия и повишава добрия холестерол. Съобразявайте теглото си според Индекса за телесна маса, желателно е той да е под 25.


15. Следвайте съветите на лекаря си
За да можете да контролирате холестерола си в дългосрочен план, редовно се консултирайте с лекаря. Спазвайте неговите препоръки, относно диетичното хранене, упражнения и прием на лекарства. В сътрудничество ще постигнете поддържане на холестерола в норма и крепко здраве за дълго.