Високият холестерол в кръвта е широкоразпространено явление в наши дни. Състоянието се нарича хиперхолестеролемия. Когато се регистрира състояние на постоянно високо ниво на лош холестерол, лекарят съветва за промени в начина на живот и хранителните навици, които да намалят риска от сърдечно-съдово заболяване. Възможно е лекарят да изпише и медикамент срещу високия холестерол.
1. Добър холестерол – лош холестерол
За да функционира организма и метаболитните процеси да са в равновесие, е необходимо малко количество холестерол. Проблемът е, че при съвременият начин на хранене, поемаме твърде много наситени мазнини и холестерол, които са основните виновници за високите стойности на лошия LDL-холестерол в организма. Високото съдържание на LDL, липопротеини с ниска плътност в кръвта, води до образуването на мастни плаки в артериите, които в дългосрочен план стават причина за сърдечно заболяване.
HDL или липопротеините с висока плътност са добрият холестерол, който се явява един вид „санитар“ на лошия и функцията му е да спомага извеждането на последния от организма.
Ако лекарят след преглед на стойностите на изследванията съобщи, че холестеролът е висок, значи че трябва да се положат усилия за понижаване на LDL и увеличаване на HDL-липопротеини.
2. Контролирайте количеството на поеманата храна
Българинът е свикнал да поема храна в количества необходими на прародителя му, за да обработва земята си. Големите порции всъщност надвишават два пъти препоръчваните от здравословна гледна точка. Резултатът при изобилното хранене – наднормено тегло и висок холестерол. Да припомним, че над 25 % от българите са с телесно тегло над нормата. Застрашителната е и тенденцията за наднормено тегло и затлъстяване сред децата и тийнеджърите, 200 000 българчета попадат в тази катерогия в момента или 30 % от първокласниците са с тегло над нормата.
Начинът да се „премери“ необходимото количество храна е лесен – порцията месо или риба трябва да е равна на големината на дланта, порцията плодове – на юмрука, зеленчуците от ястие, порцията ориз или макаронени изделия – на шепата.
3. Консумирайте здравословни за сърцето храни
Наблегнете на плодовете и зеленчуците в менюто. Необходими са ви от 5 до 9 порции на ден за редуцирането на лошия холестерол. Причините за това са две: първо, плодовете и зеленчуците зареждат с полезни антиоксиданти. Съдържат малко количество мазнини, което ги прави идеалния продукт за редуциране на тегло и намаляване на артериалното налягане.
Богатите на растителни мазнини продукти също действат срещу LDL холестерола.
4. Морските дарове
Подходящият хранителен режим за здраво сърце включва два пъти седмично рино меню. Рибата е бедна на наситени мазнини и богата на здравословните Омега-3 полиненаситени мастни киселини. Последните имат свойството да понижават триглицеридите, също вид опасни масти, които циркулират в кръвта. Намаляват образуването на плаки в артериите. За тази цел трябва да се консумират мазни риби като сьомга, тон, пъстърва, както и сардини. Само че имайте предвид - рибата е полезна, но не и пържена!
5. Започнете деня с пълнозърнести продукти
Купа овесени ядки или други цели зърна с обезмаслено или нискомаслено мляко зарежда от сутринта. Фибрите и въглехидратите на целите зърна се усвояват бавно от организма, което поддържа отделянето на енергията продължително време, така ще се разполага със сили до обяд.
Освен това целите зърна спомагат редуцирането на лошия холестерол, което е важен стратегически ход при желание за отслабване.
Храните, които спадат в тази категория са: царевица, кафяв и див ориз, жито, ечемик, пълнозърнести продукти.
6. Ядки, ядки и пак ядки
Заменете консумацията на снакс и чипс с ядки, които са полезен и вкусен вариант. Ядките съдържат полиненаситени масти киселини, които понижават лошия холестерол за сметка на подобряването на HDL. Множество изследвания показват, че хапването на 30 г ядки на ден значително понижава риска от сърдечни заболявания. Действително това изкушение е високо калорично, но хапването на шепа ядки на ден няма да добави нежелано тегло. Изискване обаче е ядките да не са покрити със шоколад или да не са захаросани и да се има предвид калорийното им съдържание в общия порцион за деня.
Продължението на материала