Тинейджърите поемат рискове, тъй като се наслаждават на вълненията от опасните ситуации повече от останалите, установиха Британски учени.


Изследването обяснява защо младите хора посягат към наркотици, алкохол, склонни са на побоища, безразборен полов живот, високи скорости, включително и мъчителни диетични режими.


Безразсъдното поведение се появява в период, когато човешкият организъм се намира в най-върховата си форма по отношение на здравословното състояние. Обикновено, когато човек се чувства в добро здраве, се подава на сериозно застрашаващи здравето рискове, пояснява Сара-Джейн Блейкмор от Института за когнитивна невронаука в Лондон.


Изследването включва 86 юноши и мъже, на възраст от 9 до 35 години, които трябвало да играят компютърни игри, носещи им печалба. Тяхното емоционално състояние се проследявало при всеки резултат от играта.


Впоследствие експертите установяват, че момчетата в ранна пубертетна възраст изпитват много повече удоволствие, от печалбата след поемането на риск, което и обяснява защо тийнеджърите са склонни да се подават на безразсъдно поведение.


Също така става ясно, че тийнейджърите показват способност за правилна преценка на положителните и отрицателните страни при решенията си, за разлика от по-малките деца, но рискуват от жажда да се насладят на вълненията си от евентуален късмет в опасна ситуация. Оказва се, че децата най-склонни на риск, са четиринадесетгодишните.


Доклад на Световната здравна организация миналата година сочи, че 40 % от смъртите случаи на младежи по света се дължат именно на фатални инциденти при поемане на опасни за здравето и живота рискове.