1. Артритът е възпалително заболяване на ставите. Опорно-двигателната ни система е изградена от множество стави, по-големи и по-малки. Това е мястото, където се срещат две носещи кости. Благодарение на тях ни е възможно да сгъваме крайниците си, да свиваме пръсти.


2. Заболяването поразява една или повече стави и обикновено е придружено от болка. Може да засегне още мускули, сухожилия, хрущяли и други органи на тялото като кожа, бъбреци, бял дроб, сърце...

3. Познати са над 100 вида артритни заболявания, които се дължат на причини от износване на щрущялите до възпаление на тъканите в резултат на автоимунни процеси, като в този списък влизат травми, нарушения на обмяната на веществата, бактериални и вирусни инфекции и др.

4. За възникването им съществени са два основни фактора: генетичната предразположеност и отключващо събитие, най-често травма при упражняване на специфична физическа дейност.

5. Артритът е най-разпространеното хронично заболяване сред населението. От него страдат над 350 милиона души по света. Засяга както мъже, така и жени - 60% от болните са представителки от нежния пол; възрастни, по-често над 65 години, но и не малко деца.

6. Ранното диагностициране и профилактиката на артрита предпазва от по-сериозно увреждане на ставите, болката, усложнения и инвалидизиране.

7. Симптомите му включват болка и ограничена подвижност на ставите. Може да се изпитва скованост, да се наблюдава подуване и отичане, зачервяване и повишаване на температурата на засегнатите тъкани. Тъй като заболяването поразява и други на пръв поглед малко свързани органи засегнатият може да се оплаква и от повишена температура, подуване на лимфните възли и на някои жлези. Характерно е усещането за бърза уморяемост, чест дискомфорт и слабост. При някои се наблюдава отслабване на тегло.

8. При съмнения за артрит и оплаквания, характерни за заболяването, е желателно възможно по-скоро да се планира консултация при специалист. Той въз основа на анамнезата, прегледа на стави и някои органи предвижда извършването на определени изследвания на кръв, урина, рентгенография. Диагнозата не може да се постави от единично посещение при лекаря или изследване, изисква се проява на малко търпение до окончателното й определяне.

NEWS_MORE_BOX


9. Болката е най-неприятната част на заболяването, когато е поставена диагноза и са предприети мерки срещу прогресирането му и състоянието на засегнатия се следи регулярно от специалист.

10. Терапията включва прием на медикаменти, лечебна гимнастика, рехабилитация, в някои случаи и оперативна намеса...

11. Спазването на определен диетичен режим при артрит не носи някакви особени ползи, макар че има данни, че при някои видове благоприятно влияние има консумацията на риба заради специфичните мазнини, които съдържа – омега-3.


Заболяване от тази група, което е зависимо от начина на хранене, е подаграта. Тя налага лишаване от храните, съдържащи пурини като червено месо, морски деликатеси, алкохолни напитки, включително и особено бира, продукти с фруктоза, в това число – плодови сиропи и някои плодове, за да се намалят процесите на натрупване на пикочна киселина в ставите.

Хората с цьолиакия се налага да избягват глутена, който се намира в продуктите от зърнени култури като пшеница, ръж, ечемик