Припадане, „обръщане“ на очите... Тези загуби на съзнание последвани от бързо и спонтанно възстановяване към нормалното най-често са доброкачествени, т.е. не се дължат на сериозна причина. Макар и впечатляващи, синкопите (припадъците) не са изключителни, като се има предвид, че в западноевропейските държави са се случвали на всеки трети възрастен. За сметка на това сърдечният произход на част от тях изисква особено внимание. Оттам произлиза и интереса към добрата и задълбочена диагностика, която днес е възможна благодарение на технологичния напредък.


1. Какво е синкоп?

Синкопът отговаря на рязка и кратка загуба на съзнание. Причината за възникването им е недостиг на кислород в мозъка, настъпил след рязко спадане на кръвния дебит в мозъчните артерии. Това е свързано обикновено с понижение в артериалното кръвно налягане, със силно отслабване до изчезване на доловимия пулс.Най-често възвръщането към съзнание е спонтанно, бързо и пълно – без остатъчни явления. За съжаление, физическите и психологически последици от този феномен далеч не са невинни. В 30 до 40 % от синкопите настъпват различни травми – фрактури, изкълчвания, контузии, изгаряния, инциденти по пътищата... Относно нивото на качеството на живот над две трети от засегнатите хора показват признаци на неспокойствие и депресия, както и са склонни на промени в ежедневните си навици – ограничаване на шофирането и професионалните дейности.


2. Кои хора са най-засегнати?

Вярно е, че синкопите засягат всяка възраст - от най-ранна детска до силно напреднала, но е установено, че рискът нараства с напредване на възрастта. Докато той е под 1% за хората между 35- и 44-годишна възраст, то за тези над 75 години е над 5 %. Макар и безобидни в основната си част, има определена група от хора, които изискват по-стриктен лекарски контрол. Това са:

 

  • Хората в напреднала възраст;
  • Хората с диабет;
  • Хората с артериална хипертония;
  • Бременните жени.


3. Кои са предвестниците на синкопа?

Те се различават от един на друг човек, но се открояват следните общи белези:

 

  • Усещане за обща слабост;
  • Затруднения в зрението;
  • Усещане за замайване и изпотяване.


4. Кои са причините за синкопа?

Подлежащите причини за възникване на припадък са разнообразни – кардиологични, съдови и рефлекторни. Нещо повече, определени транзиторни загуби на съзнание могат да бъдат объркани със синкоп, докато се дължат на неврологични причини или на други заболявания (психиатрични, метаболитни). Част от синкопите остават без обяснение.


5. Има ли различни видове синкопи?

Различаваме три основни групи синкопи.


Рефлекторният синкоп е израз на рефлекс, който при включването си води до вазодилатация (разширение на периферните кръвоносни съдове, намаляваща артериалното налягане) или до брадикардия (набаляване на сърдечната честота). Отключващите събития за тези рефлекси варират силно между различните пациенти. Разпознаваме още и вазовагалния синкоп (причинен от стрес, продължително изправено положение), синкоп при свръхчувствителност на каротидния синус (провокиран от определени движения на главата), както и ситуационния синкоп (свързан с конкретни ситуации като уриниране, кашлица и други).


Ортостатичната хипотония е отговорна за синкопите, които възникват при преминаване от легнало и седнало в изправено положение.

 

Синкопите със сърдечен произход са най-притеснителните, тъй като удвояват риска от преждевременна смърт. Те могат да се дължат на сърдечни аритмии, които заплашително да намалят кръвния дебит или пък на кардиопатия.