1. За препоръчване е мъжете редовно да изследват простатата си

С напредване на възрастта простатата на мъжете увеличава размера си. Това може да доведе до състояние, наречено доброкачествена простатна хиперплазия.

 


Проблемите с простатата засягат близо 30 милиона мъже по света и всяка година над 230 000 са диагностицирани с рак на простатата.

 

Редовното изследване на простатата позволява да уловите всички проблеми, преди те да се влошат. Когато ракът на простатата се открие рано, операцията може да доведе до пълно излекуване.

 

Затова не пренебрегвайте здравето на простатната жлеза и винаги посещавайте уролог, когато чувствате, че имате някакъв проблем.

 

2. Сексуалните проблеми не са за пренебрегване

Ако имате проблеми в спалнята, това може да е знак, че вашето урологично здраве страда. Много мъже, които страдат от еректилна дисфункция, не осъзнават, че този проблем може да бъде причинен от състояние като нисък тестостерон.

 

Ако имате симптоми на еректилна дисфункция, болест на Пейрони, нисък тестостерон или мъжко безплодие – посетете урлог. Тези симптоми не са за пренебрегване.

 

За много мъже е неудобно и смущаващо да говорят за такъв тип проблеми, но докато не говорите открито за това и не се открие основната причина, проблемът ще продължи да съществува.

 

3. Не пренепрегвайте болката

Ако изпитвате някаква болка или чувствате постоянна спешна нужда да уринирате, не пренебрегвайте тези симптоми.

 

Докато много хора възприемат тези симптоми като прости неудобства, те могат да бъдат индикация за инфекция или често срещано урологично състояние.

 

Болката показва, че в тялото ви има някакъв проблем, така че се вслушайте в организма си.

 

Ако забележите кръв в урината, болка или парене по време на уриниране, болка в корема, инконтиненция или какъвто и да е друг проблем с отделителната система, незабавно се свържете с лекар.

 

Поставянето на правилна диагноза ще ви позволи да формулирате план за лечение, който не само елиминира болката, но и причината за появата ѝ.

 

4. Откажете се от пушенето

Тютюнопушенето е едно от най-вредните неща, които може да причините на тялото си и има огромно въздействие върху цялостното ви урологично здраве.

 

Тютюнопушенето увеличава двукратно рисковете от развитие на рак на пикочния мехур.

 

5. Редовно посещавайте уролог

Отделителната система е система, на която тялото ви разчита всеки ден. Редовните посещения стават все по-наложителни с напредване на възрастта.