Периодите на цъфтеж на растенията и съответно на изява на алергията към полени са сравнително фиксирани у нас, заради географското положение на България и наличието на четири сезона. Най-ранно цъфтежът на растенията на територията на страната започва през март-април. Тъй като различните растителни видове отделят полени по различно време, този период с някои изключения продължава до септември. Най-опасни за хората с алергия са първите месеци от периода на цъфтеж на дадено растение. Сезонът на полените започва с цъфтежа на тревите...

Невъзможно е да се избегнат полените, но с придържането към определени правила на поведение при алергия към тях, може да се редуцира вредното им въздействие върху алергичния организъм.

 

1. Избягвайте пиковите периоди на цъфтеж


Тук се има предвид да се избягва излизането в гористи и други области по време на цъфтеж на местната фауна. Най-висока концентрация на полени се регистрира в топли, сухи и ветровити дни. Именно тогава излизането навън следва да е ограничено. Времето, в което има по-малко полени във въздуха, е много рано сутрин, призори, вечер, по време или след валеж или при облачно, влажно и тихо време.

 

2. Поддържайте чистота в дома си

Колкото и да е странно, дори домашната прах съдържа полен. Така че да се намали излагането на полен, включва редовно обиране на прахта у дома. Симптомите на респираторна алергия се влошават и от наличието на химикали във въздуха, цигарен дим или частици от горящи отоплителни уреди – с въглища, дърва и др. Така че намалете излагането и на тези фактори.
 

3. Използвайте климатик

При алергия е наложително прозорците да се държат затворени. За подържането на температурата е по-добре да се използва климатик. Само че, трябва да се включва на по-ниска температура, препоръчителната за организма 18-21 оС. Задължително е, филтърът му да се почиства редовно. Прилагането на НЕРА филтър ограничава до минимум навлизането на полени с въздуха.

NEWS_MORE_BOX

 

Съветът се отнася и при шофиране – не отваряйте прозорците, ползвайте климатичната вентилация на автомобила и ако е възможно често извършвайте сервизно почистване на системата. 
 

4. Промивки на носа

При алергия към полени промивките на носа облекчават симптомите от там и състоянието на организма. За целта се използва преварена охладена леко осолена вода. Така се намалява съдържанието на полепналите полени по лигавицата на носа и съответно алергичният ринит.

 

5. Пазете очите си

По време на поленовия сезон задължитено носете защитни очила. При силна чувствителност – се предлагат специални назални маски срещу полени. В периода на цъфтеж избягвайте носенето на контактни лещи, тъй като вероятността да се задържи полен по повърхността им е висока.