Подуването на краката е често срещано явление, особено при повишаване на температурата на околната среда. Наближава лятото, подгответе се да посрещнете потребностите на организма и се предпазите от този неприятен симптом, особено ако сте предразположени към него. А за да стане това, е необходимо да се научи индивидуалната причина за подуването на краката.

Нормално е краката да се подуват при повишаване на температурите, заради затворени обувки, които възпрепятстват кръвообращението, заради продължително седене или стоене, както и заради натоварване при по-продължителна физическа дейност. Решението в тези случаи е сравнително лесно: създаването на подходящи условия като температура, носене на подходящо облекло и обувки, които да помагат за проветряването на организма, краката, и не възпрепятстват нормалното циркулиране на телесни течности, прием на много вода, ограничаване на солта и кофеинсъдържащите и безалкохолни напитки, въвеждането на достатъчно почивка за краката и повдигането им нависоко при възможност.

Кои обаче са онези случаи на подуване на краката, които налагат да се обърне по-сериозно внимание на здравословното състояние?
 

1. Заради прием на медикаменти

Краката могат да се подуват заради страничен ефект от прием на медикаменти. В тази група се включват:


  • Хормонозаместителни терапии - прием на полови хормони, например естроген при жените, включително контрацептивни таблетки; тестостерон;
  • Медикаменти за регулиране на кръвното налягане, т. нар. блокери на калциевите канали. Тук се включват лекарствените вещества нифедипин, амлодихин, литиазем, фелодипин и верапамил, независимо от търговските наименования на медикаментите;
  • Стероиди, включително и кортикостероиди като преднизон;
  • Антидепресанти;
  • Нестероидни противовъзпалителни лекарства;
  • Медикаменти при диабет.


2. Травма на глезена или крака

Отичане на крака се получава при навяхване и изкълчване на глезена, което е възможно дори то да не е причинило осезаем дискомфорт. При травма или стъпване накриво може да се получи разтягане на връзките, което да измести цялото стъпало и от това се получи отичане на тъканите.
За да се намали оплакването, се налага стягане на глезена. Препоръчително е и да се избягва натоварването на крака, като се намали временно движението. Помага прилагането на студени компреси и повдигането му нависоко.
В случай, че тези мерки не облекчат състоянието, се налага консултация с лекар.


3. При бременност, но...

Отичането на краката е почти нормално явление през бременността, особено за късните й месеци. Обаче рязкото и прекомерното отичане на крайниците, което не отминава след почивка, е признак за усложнение на бременността. То обикновено се наблюдава с високо кръвно налягане и наличие на белтък в урината след 20-гестационна седмица. Ако бременната страда от болка в корема, главоболие, гадене и повръщане в този нетипичен за симптома срок, зрителни проблеми и рядко уриниране, следва да се направи връзка със следящия бременността лекар, тъй като е много вероятна прееклампсия.

NEWS_MORE_BOX

 

 

4. Венозна недостатъчност

 

Подуването на глезените и коленете показва вероятност за венозна недостатъчност, която се дължи на проблем на циркулацията в организма и задържането на кръвта в краката. Клапите на  вените помагат за придвижването на кръвта в посока обратна на земното притегляне, но с възрастта или други състояния е възможно те да не могат да функционират пълноценно и да се получава връщане на кръв назад. Хроничната венозна недостатъчност е причина за промени по кожата, язви по краката и инфекции.
 

5. Заради тромб...

Възможно е да се е образувал тромб, който да възпрепятства нормалното кръвообращение от крака нагоре по кръга към сърцето. Кръвният съсирек може да бъде повърхностен или дълбок. При второто се говори за дълбока венозна тромбоза. Тромбът тогава може да е на място, което запушва една или повече вени.
Ясно е, че образуването на тромби крие висок риск за живота, ако засегнат сърцето или белите дробове. При подут крак, по чието продължение се изпитва болка, налично леко повишаване на температурата и промяна на цвета, трябва да се извърши консултация с лекар незабавно. В този случай се налага и непременно провеждане на терапия.


6. Инфекция

Знаете ли, че подуването на краката може да се дължи и на инфекция? Среща се при хората с диабет, при диабетна невропатия или други заболявания на нервната система, които засягат долните крайници.
В случай, че страдате от диабет е препоръчително да следите състоянието на краката си ежедневно за появата на склонни към загнояване рани, което е показател за влошаване на състоянието.


7. Лимфедем

Натрупването на лимфна течност в тъканите също е болестно състояние, което може да доведе до подуване на краката. Това е лимфедем. Затрудненото циркулиране на течности в тялото се получава не само заради проблеми от кръвоносните съдове, но и при натоварване на лимфните възли. То от своя страна може да причини прогрес на инфекциозния процес или увреда. Заболяването е сериозно и налага сериозно лечение.
 

8. 9. и 10. Заради сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване

Всяко едно сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване може да е причина за отичане на краката.

  • Ако подуването е налично вечер, това е признак за задържане на течности и сол заради недостатъчност на дясната половина на сърцето.
  • Когато бъбреците не функционират нормално, се получава задържане на течности в целия организъм.
  • При чернодробно заболяване се отделя албумин, което води до отичане на кръв от кръвоносните съдове в околните тъкани. Заради гравитацията се получава натрупване на телесна течност предимно в краката и коленете, но такава се открива и в коремната кухина и гръдния кош. Придружаващи симптоми са хронична умора, загуба на апетит, отслабване.