Първа част на материала

 

Разтягане. Ако прекарвате цял ден преведени над бюрото, няма как да не ви боли кръстът. Задължително ставайте на всеки 20 минути. Добре е да се раздвижвате и да извършвате движения, които да разтегнат мускулите на гърба, ръцете и краката. Специалистите потвърждават от практиката си, че много хора чувстват облекчение на болката в гърба и кръста като се подлагат на редовни занимания като йога или други физически упражнения, които се базират на разтягане на мускулите.
 
Мислете... ергономично. Работното ви място следва да е така разположено в пространството, че при седенето да не се налага да заемате неудобни и неестествени пози пред компютъра. Ако се прегървате, трудно достигате мишката, не можете да разположите удобно краката си, то неминуемо това ще доведе впоследствие до неприятни усещания в кръста. Насочете се към стол, който поддържа ниската част на гърба ви. Правилната височина на седалката позволява да поставите стъпалата на краката си стабилно на пода.
 Наблюдавайте стойката си. Отпусната стойка натоварва кръста още повече, тъй като се променят опорните точки на тялото и съответно гръбначия стълб. Така цялата тежест на тялото се „стоварва“ на ключовото място кръст.
Специалистите съветват непременно да следим за правилната стойка и когато носим тежък багаж. Никога не се навеждайте, за да вдигнете товар, а леко приклякайте.
 Носете обувки с ниски токове. Обувките, чиито токове са високи или под 1, 24 см също водят до неестествено изкривяване на тялото и изместване на структурите на опорната система. Високите токове изместват позиция на тялото, при което се увеличава дъгата на гръбначния стълб при кръста, а това напряга. Според изследване близо 60% от жените, които носят обувки на висок ток, се оплакват от болки в кръста и гърба.
Откажете се от тютюнопушенето. Колкото и да е странно на пръв поглед този вреден навик също има отношение към болките в костите. Тютюнопушеното е свързано с риск от остеопороза и други здравословни проблеми. Остеопорозата води до намаляване на плътността на костното вещество, изтъняване на костите. Освен че те стават податливи на спукване и фрактури, остеопоразата става причина за разместване и сбиване на структурите на гръбначния стълб, което провокира появата на хронична болка. При проучване е установено, че при пушачите рискът от болки в кръста е три пъти по-висок.
Следете теглото си. Хранете се балансирано и не допускайте напълняване. Всеки допълнителен килограм натоварва опорно-двигателната система и буквално натоварва гръбначния стълб. Препоръчително е при наднормено тегло да се помисли за упражняването на спорт, който освен че ще доведе до желаното отслабване, ще укрепи мускулите, които да спомогнат опорните функции на гръбнака.

 


Медикаментите без рецепта.
При силни болки в кръста е препоръчително да се вземат противовъзпалителни средства като ибупрофен, напроксен, ацетаминофен и аспирин, които да облекчат състоянието. Уверете се дали лекарството е подходящо за вас, като обърнете внимание на нежеланите му странични ефекти. Същият съвет важи, ако приемате други лекарствени средства за съвместимостта им. Изброените противовъзпалителни медикаменти не са подходящи при някои състояния като заболявания на бъбреците, черния дроб и язва.
 

 


Непременно потърсете лекар за консултация, когато:

  • Болката в кръста не преминава за няколко дни и продължава дори когато сте отпочинали, след лежане.
  • Наблюдавате слабост и вкочаненост на долните крайници или имате проблеми при ходене.
  • Оплаквате се от уринарна и чревна инконтиненция.


При тези оплаквания се предполага, че е засегнат нерв при кръста или е налично друго заболяване, което изисква въвеждане на терапия.