1.  Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища с алергенен компонент, ако не и произход, което се характеризира с пристъпи на задух и свиркащо дишане, които могат да варират силно по тежест.

 

2.  Пристъпите могат да настъпват от няколко пъти на ден до няколко пъти на месец. При много хора те се утежняват при физическо натоварване или нощем. Ако провокиращите фактори не бъдат идентифицирани и избягвани, пристъпите могат да доведат до животозастрашаващи астматични атаки.


 

3.  Пристъп на астма може да бъде отключен от студен въздух, силно емоционално възбуждане – страх или гняв или физическо усилие.

 

4.  Заболяването често остава недиагностицирано за дълги периоди от време, особено в страните с ниски доходи. Това понижава качеството на живот и физическите възможности на индивида.

 

5.  По оценка на Световната здравна организация 235 милиона души по света страдат от астма.

 

6.  Астмата се среща във всички страни и региони по света, независимо от нивото на икономическо развитие. Смъртността, обаче, е силно концентрирана в страните с нисък и среден доход на глава от населението. Това може да се промени само, ако диагностиката и лечението станат универсално достъпни.

NEWS_MORE_BOX

7.  Прогнозите са, че смъртността от астма ще продължи да нараства в близките години, ако не бъдат предприети мащабни профилактични мерки. Астмата не може да бъде излекувана, но може да бъде контролирана с подходяща диагностика, лечение и обучение на засегнатите.

 

8.  Смъртността може да бъде драстично понижена, а качеството на живот – повишено чрез редовно прилагане на инхалаторни кортикостероиди, които ограничават възпалителния процес във въздухопреносните пътища.

 

9.  Астмата е най-често срещаното хронично заболяване в детска възраст.

 

10.  Най-силните рискови фактори за развиване на астма са излагане на домашни алергени, най-вече акари и козина от домашни любимци, замърсяване на въздуха, полени и тютюнев дим, химични иританти у дома или на работното място.