Навярно всеки има опит с изпитването на неясна, а понякога и продължителна физическа болка в някакъв момент от живота си. Тя изчезва по същия начин, по който се появява, отново без обяснение.

В повечето случаи болката е пренебрегвана, но тя може да е сигнал за сериозен здравословен проблем. Затова навременното посещение на лекар е от съществено значение.

Ето и няколко вида "мистериозни" болки, които не трябва да се игнорират...


1. Повече от болка в гърдите
Макар че този раздел се фокусира върху сърдечно-съдови заболявания, болката в гърдите не е единственият показател, че нещо не е наред. Изпитването на внезапна болка в челюстта, например, може да е знак, че сърцето е стресирано и може да послужи като предупреждение за предстоящ миокарден инфаркт.

Болката от инфаркт често се появява в места, различни от гърдите: рамото, ръката, корема, долната челюст или гърлото. Поради тази причина игнорирането на "мистериозната" болка в челюстта, може да доведе до риск от сърдечен инцидент.

Получаването на внезапна болка в рамото или областта на челюстта, особено ако човек е изложен на риск от сърдечно-съдови заболявания, налага консултация с лекарско лице.


2. Болка в кръста
Изпитването на болки в кръста са често срещано явление, но те могат да бъдат сигнал за нещо повече от мускулно напрежение, обясняват специалисти.

Болката в долната част на гърба е едно от най-честите оплаквания, и като такова, то се игнорира.

В действителност, болката в гърба е водеща причина за свързани с труда увреждания. Близо 24 % от работещите в страните-членки на Европейския съюз страдат от този вид болка.

Всяка година американците харчат около 50 милиарда щатски долара с цел намаляване честотата на заболявания на гръбначния стълб.

Понякога болките в гърба са симптом, свързан с проблеми с бъбреците. Инфекция на бъбреците, както и наличието на големи туморни образувания, например, може да доведе до съответно дискомфорт или неприятна болка в долната част на гърба.


 

3. Коремна болка
Болката в корема може да се дължи на различни причини. Например, на преяждане или хранително отравяне. В някои случаи, няма ясна причина за абдоминалната болка.

Проблеми с близките органи като бъбреците, белите дробове или матката, също могат да доведат до дискомфорт в коремната област. Болка в долната дясна част на корема може да означава възпаление на апендицита, което обикновено води до оперативна намеса. Според статистиката, при 6-7% от населението се налага апендектомия в даден етап от живота.

Болка в горната дясна част на корема пък може да е сигнал за проблеми с жлъчния мехур. Горната абдоминална болка, заедно с болки в гърба, могат да бъдат признак на панкреатит, възпаление на панкреаса. За лечението на подобно състояние са необходими почивка, прилагане на интравенозни течности и антибиотици.

Оток на черния дроб, поради хепатитно заболяване, може да доведе до мъчителна болка в стомаха.

Възможно е коремната болка да е свързана и със запушване на червата. Ако не се приложи навременно лечение, това може да доведе до смърт на чревната тъкан и други проблеми. 

Ако имате необяснима, повтаряща се или внезапна болка в корема, най-разумното решение е незабавна консултация с лекар.


4. Болка в прасеца
Болезненост в областта на прасеца може да се дължи на физическо претоварване или изкачване на стръмни стълби. Понякога болката в прасеца, особено когато не е свързана с някакъв вид нараняване, може да е знак за здравословен проблем.

Краката разполагат с мрежа от артерии и вени, които движат кръвта от сърцето до мускулите и обратно. Повърхностните вени движат кръвта дълбоко в мускулите към вените там. Клапите във вените предотвратяват връщането на кръвта назад по посока на гравитацията. Съсиреци могат да се образуват именно при тези клапи, в резултат на недобър приток на кръв или нараняване на крака и засягане на вена. Обикновено болката в долните крайници се дължи на наличието на съсирек, който затруднява силно или запушва притока на кръв. Признак за това може да бъде отокът.

Специалистите отбелязват, че хората с дълбока венозна тромбоза, които пушат или са с наднормено тегло, трябва да променят начина си на живот, тъй като и двата фактора увеличават риска и тежестта на дълбоката венозна тромбоза. Иначе на всички като профилактична мярка се препоръчва поддържане на добър двигателен режим.


5. Усещане за изтръпване на ръцете и краката
Ако държите продължително време крайниците си кръстосани, вероятно сте усетили леко болезнено изтръпване. То е причинено от намаляване циркулацията на кръвта. За щастие, изтръпването изчезва, след като се раздвижим и сменим позата на седене. Но докато тя е налице, човек чувства комбинация от болка и гъделичкане. 

Ако имате подобно усещане по краката или ръцете си, когато крайниците не са кръстосани, това може да е признак за увреждане на нервите. Симптоми като мравучкане, изтръпване и чувство за парене са признаци на периферна невропатия.

За периферната невропатия има много причини: диабет, злоупотреба с алкохол, дефицит на витамин В12, херпес зостер и други заболявания.

Наранявания, инфекции и токсини могат да причинят увреждане на нерв. Често - макар и не винаги - лечението на заболяването причинява изтръпване и болкови усещания в засегнатите части на тялото. Аспиринът и други продавани без рецепта болкоуспокояващи спомагат облекчаването на симптомите. Антидепресантите, физиотерапията или операцията дават по-голям шанс за намаляване и отстраняване на усещането за парене.

 


Продължението на темата: необясними болки, болки в тестисите, главоболие, болка в таза по време на секс и персистираща болка в ставите.