Оплаквания, свързани със зрителния анализатор са често срещани при пациенти с мултиплена склероза. Те включват поява на двойно виждане (диплопия), замъглено зрение, нарушение на очните движения и внезапна загуба на зрение, и както всички останали симптоми свързани със заболяването се проявяват по време на пристъп.

 

Мултиплената склероза е прогресивно невродегенеративно заболяване, при което имунната система на човек погрешно атакува собствените нервни клетки. Това води до разрушаване на миелиновата им обвивка и нарушение на тяхната фукция им, в резулат на което се наблюдават разнообразни симптоми, изграждащи клиничната картина на заболяването.


 

Все още не е установена точната причина за развитието на множествената склероза, но съществуват предразпологащи фактори от околната среда, които могат да повлияят, като тютюнопушене, ниски нива на витамин Д, Epstein-Bar вирусна инфекция.

 

Въпреки че проявата на множествената склероза при всеки пациент е индивидуална, според National Multiple Sclerosis Society (NMSS) в САЩ зрителните проблеми много често са първата проява на това заболяване.

 

Когато множествената склероза засегне зрителния нерв, започва възпалителен процес, наречен оптичен неврит. Той се проявява с множество симптоми, появяващи се внезапно или развиващи се постепенно, но обикновенно отшумяващи с времето.

 

Основен симптом е загубата на зрение. Обикновено се започва само в едното око и изисква незабавно пациентът да потърси лекарска помощ.

 

Пълната загуба на зрение също е възможна, но не е толкова често срещана колкото замъгленото зрение, загубата на цветоусещане, болката при движение на окото, нарушеното периферно зрение, чувството за тъпа болка зад окото.

 

Друга изява на множествената склероза в зрителната система са нарушените очни движения. Това предизвиква усещане за неконтролирани очни потрепвания в различни посоки, наречени нистагъм. Нистагмът може да се наблюдава в  едното или двете очи, пациентът може да усеща, че предметите се движат, когато всъщност те не се.

 

Често при множествена склероза очната симптоматика се изразява в двойно виждане, наречено диплопия. Тя се получава, когато мускулите отговорни за очните движения не могат да синхронизират дейността си, тъй като един или повече от тях не работи правилно. Като резултат мозъкът страда в опита си да създаде ясен триизмерен образ идващ от двете очи.

 

Най-тежката проява на заболяването е слепотата. Среща се в напреднали стадии, когато е разрушена миелиновата обвивка на нервите отговорни за провеждането на зрителния образ.

 

Продължителността на посочените симптоми е строго индивидуална и може да трае от няколко седмици до година или повече.

 

При поява на подобна симптоматика е особено важно посещението при офталмолог в най-кратък срок от време, за да могат да бъдат извършени необходимите диагностични процедури, да се открие причината за оплакванията, при необходимост да се назначи консултация с невролог и да се премине към съответното лечение.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/