Екип от японски учени са установили, че змийската отрова помага при лечението на сърдечно-съдови заболявания, блокирайки вид белтък, намиращ се  на повърхността на кръвните клетки тромбоцити. По този начин секретът предпазва от нерегулярното съсирване на кръвта и дори от разпространението на някои видове рак по цялото тяло.


Когато съдовете са увредени  тромбоцитите се активират, стават лепкави и образуват „тапа“ в кръвоносния съд, като по този начин спират кръвотечението и предпазват организма от голяма кръвозагуба.

 

При някои функционални нарушения  тромбоцитите могат да образуват опасни съсиреци, които да запушат важни кръвоносни съдовете, доставящи кислород до сърцето или мозъка, а това води до инфаркт и инсулт – едни от основните причини за смъртните случаи в развитите страни.

 

Миокардният инфаркт и инсултът са подобни състояния, локализирани в различни органи. Основен фактор в етиологията им е атеросклерозата. Рисковите фактори за тези спешни в медицината състояния са еднакви - хипертонията, високият холестерол, тютюнопушенето, лошо контролираният инсулинонезависим тип диабет. Наличието на четири от тях на фона на налична исхемична болест на сърцето предполага 50% възможност за прекарване на инфаркт на миокарда в следващите 10 години.
 Изследователи от японските университети Яманаши, Кобе и Когакуин провели съвместно проучване и  установили,  че змийската отрова съдържа огромно количество токсини, които имат способността да блокират определени белтъци по  тромбоцитите.
Някои от тези токсини предотвратяват съсирването на тромбоцитите, а други ги активират силно, в резултат на което се образуват кръвните съсиреци.

 

Учените са установили също така, че елементи в змийската отрова съдействат за нерегулярната тромбоцитна агрегация. Те са открили на повърхността на тромбоцитите белтък с наименованието С-тип-лектин подобен на рецептор 2 или CLEC-2 и са установили, че изчистените от змийска отрова молекули, свързани с този рецептор, ускоряват съсирването на тромбоцитите.

 

Експериментите също така са показали, че CLEC-2 не е само необходим за съсирването на кръвта, но и за развитието на различни типове съдове, като лимфните.