Една от най-силните змийски отрови дава основните съставки на ново ефективно обезболяващо. Разработката е на учени от Университета на Куйнсланд, които изучавайки механизма на действието ѝ, решили да използват нейни компоненти за създаването на нов аналгетик.
 
Отровата се отделя от синята коралова змия, която се смята за една от най-опасните. Синята коралова змия може да убие дори кралска кобра. Това постига именно благодарение на спецификите на отровата. Тя действа мигновено, което я различава от свойствата на останалите, пояснява д-р Брайан Фрай от изследователския екип.
 
Повечето змийски отрови са с бавно действие, ефектът им наподобява на силно успокоително. Така преди да бъдат убити от змията, жертвите изпадат първо в летаргия. 
 
Изследователите са се насочили към отровата на това влечуго и по друг неслучаен признак: това е една от най-дългите змии – достига два метра дължина, чиито секретиращи жлези възлизат на една четвърт от тялото ѝ.
NEWS_MORE_BOX
 
 
С цел създаването на обезболяващи са изучавани и други силни отрови, на скорпиони, на морския охлюв конус, но токсините на синята коралова змия, предвид че е гръбначно животно обещават по-ефективно действие заради по-високото ѝ място в еволюционната верига.
 
В организма токсините действат на натриевите канали, които имат ключова роля за предаването на болковите усещания. 
 
Синята коралова змия е рядък животински вид. Обитава територии в Юго-Източна Азия. Почти на изчезване е. Учените планират да изследват родствени нейни видове, намиращи се в Сингапур.
 
Данни за изследването са публикувани в journal Toxin.