Вирусът Зика има по-високи нива в урината, отколкото в кръвта и престоява там по-дълго. Това показват данните от обновените диагностични тестове за вируа, проведени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.
 
Специалистите препоръчват използването на диагностичния тест на урината, наречен Zika virus RT-PCR, да се прилага не по-рано от 14 дни след като пациентът е със съмнение за заболяването и е започнал да проявява симптоми
 
Необходимо е тестът да се извърши едновременно с кръвните тестове, ако това се случва по-малко от 7 дни след началото на симптомите, уточняват от американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Положителен резултат и в двата случая осигурява адекватно доказателство за инфекция.
 
Препоръките на световните здравни власти относно вируса Зика остават непроменени
 
Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) обяви инфекцията за международна заплаха за здравето на населението, в началото на месец февруари тази година.
NEWS_MORE_BOX
 
Епидемията от Зика се разпространи в части от Латинска Америка и Карибския басейн, а Бразилия и до момента е най-тежко засегнатата страна. 
 
Най-лоши последствия има за бременните жени, тъй като заразата води до тежки мозъчни увреждания и малформации на плода, а в някои случаи и до смърт.
 
Към днешна дата в Бразилия са регистрирани хиляди случаи на микроцефалия при новородени, вследствие на Зика. 
 
Преди дни в Испания бе съобщено за първия случаи на вродената малформация на територията на страната. Инфекцията може да доведе и до други инвалидизиращи заболявания като Синдром на Гилен-Баре.
 
Десетки компании се борят да разработят ваксина за вируса, но до този момент – безуспешно.
 
Лечение на болестта също няма, лекуват се единствено симптомите, които наподобяват тези при грип – висока температура, главоболие, гадене и болки в мускулите.