Хора на средна възраст, които живеят в квартали с пвоече градинки и паркове са изложени на по-малък риск от развитие на метаболитен синдром в сравнение с тези, които живеят в райони с по-малко зелени пространства. Това се установява от ново проучване на Барселонския институт за глобално здраве (ISGlobal).


Какво представлява метаболитният синдром? Представлява група от симптоми, които включват затлъстяване, хипертония, високи нива на кръвна захар. Всички те са свързани с увеличен риск от сърдечносъдови заболявания, инсулт и диабет.


Това не е първото проучване, в което се анализира връзката между живеенето в близост до зелени площи и метаболитния синдром. В това изследване обаче ISGlobal изследва връзката с метаболитния синдром като цяло и анализира кардиометаболитното здраве в дългосрочен план.В проучването са участвали над 6000 възрастни между 45 и 69 години. Участниците са преминали 4 прегледа, които били в продължение на 16 години – от 1997 г. до 2013 г. с поредица от различни тестове, включително анализ на кръвта, кръвното налягане и обиколка на талията.


Защо хората, които живеят в близост до зелени пространства, са с по-нисък риск от метаболитен синдром? Най-вероятната причина за това са по-големите възможности за физическа активност, както и по-малката вероятност за излагане на замърсен въздух точно в такива райони. Според авторът на изследването Кармен де Кейзер, който също е изследовател в ISGlobal, наблюдаваната връзка е по-силно застъпена при жените, отколкото при мъжете. Това се дължи на факта, че жените са склонни да прекарват повече време в жилищния си квартал и да са сред зеленина, отколкото мъжете.


В друго скоро публикувано проучване на Барселонския институт за глобално здраве (ISGlobal) резултатите показват, че хората, които живеят в по-зелени райони, имат забавен когнитивен спад, но това не е всичко. Животът в по-зелените квартали е свързан и с по-малко стрес, по-голяма продължителност на живота, както и по-добро физическо и психическо здраве.