Стресът наистина вреди на здравословното състояние на жената. При ново изследване се установява, че при стрес кръвоносните съдове при жените търпят увреждания и здравето на тези от тях, които са със сърдечно заболяване, е особено и дори може фатално уязвимо. 

 

В проучването на Американската сърдечна асоциация се проследява здравословното състояние на пациенти със сърдечно заболяване. За разлика от мъжете при жените вероятността да пострадат от миокарден инфаркт при стрес е много по-вероятен, констатира научният екип. 


 

При стрес намалява кръвотока към сърцето, което повишава риска от потенциално опасни усложнения. Това се получава, защото при стрес при жените се наблюдава склонност към съкращаване на кръвоносните съдове. 

 

Досега медицинската наука повече изследваше влиянието на физическата активност върху сърдечната функция. Малко са изследванията, които да поставят акцент върху емоционалната страна на въпроса.
 
За всеки човек стресовите фактори са различни. Предвид резултатите оказва се изключително важно умението да се почива и се намират работещи техники за снемане на напрежението, коментират изследователите. 

 

Проучването включва 678 души с коронарна артериална болест, което означава, че има наслагвания по стените на големите артерии, пациентите се оплакват от задух, болка в гърдите и пр. Рискът от настъпване на инфаркт при тези пациенти е особено голям. 

Всеки доброволец преминава стрес тест – говори пред публика, по време на което изследователският екип измерва риска от исхемия на сърцето посредством методите на образната диагностика. 

 

Около 15% от пациентите, включени в изследването, се оказва, че имат предразположеност към стрес индуциран инфаркт, като процентът при мъжете и жените е еднакъв. Само че основните причини за съдовия инцидент при двата пола се оказват различни. 

При жените това се дължи основно на стеснение на малките кръвоносни съдове. Ако има риск от развитие на исхемия при мъжете, то това е заради повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота при стреса, което претоварва главния мускулен орган. 

Известно е, че жените по-често страдат от микроваскуларна дисфункция. Това означава, че има наличие на проблеми с малките кръвоносни съдове, които подхранват сърцето. И проблемът тук не е заради наличие на плаки. Тяхната увреда може да намали кръвния ток.

NEWS_MORE_BOX

 


Според експерти по-високата степен на микроваскуларна дисфункция може да обясни склонността на жените към съкращаване на кръвоносните съдове при стрес. 

 

Какво да правят пациентите? Няма как да се избяга от стреса, има го при всеки. Има отношение обаче как се реагира на стреса. 

Тук могат да помогнат всякакви техники за релаксация, медитиране, физически упражнения – например една разходка винаги може да разтовари, а извършвана ежедневно носи далеч по-големи ползи. 

 

При физическа активност кръвоносните съдове се разширяват, което е обратният ефект, който има стресът върху тях. 

Проблемът на жените е, че те не слагат себе си на първо място в приоритети си. Непрекъснато се грижат първо за нуждите на другите, но когато е налично сърдечно заболяване това трябва да се промени. 

 

Все още не е ясно дали стресът има същото фатално въздействие върху кръвоносните съдове при напълно здрави жени. 

Резултатите от настоящото проучване е публикувано в декемврийското издание на Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.