Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване при жените и втората основна причина за смърт от рак при жени след рак на белите дробове. Данните сочат, че напредъкът в скрининга и лечението на състоянието значително увеличават процента на оцеляване от 1989 г. насам. Ето защо повишаването на осведомеността около симптомите и необходимостта от редовни прегледи се разглежда като важна стратегия за намаляване на риска. 

 

Поради тази причина октомври месец се приема за световен месец за борбата с рака на гърдата. Със старта на Световния месец за борба с рака на гърдата фасадата на Националния дворец на културата (НДК) беше осветена в розово – цветът, който символизира борбата с коварното заболяване. И докато тазгодишната интернационална инициатива притежава добри намерения и представлява добър начин за набиране на средства, много от жените, които живеят с метастатичен рак на гърдата (нелечимият вид, който се разпространява извън гърдата към другите органи) не чувстват надежда през октомври. Мнозина се чувстват дори отчуждени от езика на надеждата, с който кампанията се промотира пред обществото.


 

Розовата лента, с която асоциираме октомври, е визуален стимул, който трябва да напомня на жените за мамограмите, техниките на самодиагностициране и евентуалните химиотерапии, радиации и хирургически намеси. На фона това жените, страдащи от метастатичен рак, имат нуждата да бъдат чути: как хирургията, радиацията, химиотерапията и хормоналните терапии са толкова скъпи, че в опит да удължат живота си временно, те могат да изпаднат във финансова дупка, в която да завлекат семействата си; колко шокирани са били, откривайки, че ракът им е напреднал; и т.н.

 

Превенцията и ранните диагнози неминуемо представляват благородни цели, но нямат полза за тези хора. След като ракът на гърдата се е разпространил извън гърдите, лечение - липсва. Докато някои жени с рак на гърдата от етап IV (следващ няма) живеят много години след диагнозата си, тези жени са изключението, а не правилото. Според доклад от 2010 г. на Европейската организация за борба с рака (ECCO), само 5% от парите за изследвания на болестта отиват за метастази. Днес явно положението не е по-различно, защото организации като METAvivor все още работят в посока на това поне 30% от фондовете за изследване на рака на гърдата да се разпределят за изследвания, които биха спасили живота на онези, които се намират в метастатичен стадий.