Жени, които са на хормонозаместителна терапия, имат по-нисък риск от ранна смърт и живеят повече. Това показва проучване, цитирано от Huffingtonpost.
 
Този вид медикаментозно лечение помага на много дами в по-зряла възраст да преминат по-безболезнено през менупаузата. Принципът им е да заместват естрогена в организма, чийто стойности намаляват с времето. По този начин се контролират топлите вълни, промени в настроението и депресивното състояние, които често се срещат при жените в този чувствителен за тях период. 
 
През 2016 г. друго американско проучване показа, че хормонозаместителната терапия увеличава риска от развитие на рак на гърдата, което накара хиляди жени в САЩ да спрат употребата на медикаментите.
 
Според новото изследване жените, които са на този вид терапия, не са застрашени от атеросклероза или натрупване на плаки в артериите на сърцето, в сравнение с тези, които не я ползват. За целта са анализирани резултатите на повече от 4 200 представителки на нежния пол, които са се изследвали, за да им бъде прогнозирана стойността на коронарния артериален калциев скор. 40% от тях са посочили, че са на хормонозаместителна терапия. 
NEWS_MORE_BOX
 
След определена възраст, дамите са застрашени от появата на сърдечно-съдови проблеми, диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Затова увеличаването на калциевия скор може да бъде ясен признак за развитието на коронарна болест на сърцето. При 20 % от жените, употребяващи хормонозаместителна терапия, този резултат е бил 0. Резултатите на всички, участващи в проучването показват, че рискът от смърт е с 30% по-малко при тежи с хормонозаместителната терапия, в сравнение с останалите. 
 
По-рано учени от медицинския институт Кек към Южнокалифорнийския университет откриха, че опасността от онкологично заболяване нараства с 83% при жените, които прилагат комбинирана хормонозаместителна терапия (естроген и прогестин) за дълъг период от време.