Проучване доказва, че жените са 2 пъти по-застрашени от астма спрямо мъжете. Оказва се, че разликата е провокирана от чисто полови особености и идва от специфичното протективно действие на мъжкия полов хормон тестостерон.

 

Тестостеронът има много характерно влияние върху имунната система и нейните компоненти. Установено е, че той потиска действието на специфични лимфни клетки, които отделят цитокини. Тези цитокини провокират възпалителни реакции и свръхсекреция на назалната лигавица, водеща до проблемите с дишането, типични за астматичния пристъп. Потискайки тези клетки, тестостеронът има трайно превантивен ефект срещу развитието на астма.


 

Данните са събрани след проучване на екип от университета „Вандербилт“ в Нешвил САЩ.

 

В началото на проучването учените асоциират по-честите случаи на астма при жените с предразполагащо влияние на женските полови хормони за развитие на заболяването. Предполагало се е, че естрогенът утежнява протичането на възпалителните реакции и води до по-лесно отключване на астматичен пристъп. С хода на проучването обаче се установява, че по-редките случаи на астма при силния пол се дължат не на по-ниските концентрации на естрогена при мъжете, а на по-високите нива на тестостерон при тях.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Откритието в началото изненадва учените, но по-дълбокият анализ на статистиката за разпространението на астма при двата пола затвърждава получените данни.

 

Статистиката сочи, че в предпубертетна възраст момчетата с астма са 1,5 пъти повече от момичетата. Резкият обрат в разпространението на астмата идва след пубертета. В тази именно възрастова група броят на болните жени е 2 пъти по-голям от този на мъжете. Като основна причина за тези коренни разлики се посочват точно различията в нивата на тестостерона. Преди пубертета те са ниски дори при момчетата, но след половото съзряване рязко се покачват и това именно води до по-редките изяви на астмата при зрели мъже, отколкото при зрели жени.

 

За потвърждение на тази зависимост учените посочват още един факт. Случаите на астма сред жени са най-редки в менопаузална възраст. Този феномен се обяснява с хормоналните промени в тази възраст. През менопаузата секрецията на естроген трайно отслабва и ролята на макар и ниските нива на тестостерон в организма на жената се засилва. Така, в периода на менопаузата жените вече разполагат със същите естествени защитни механизми срещу астма каквито имат мъжете в зряла възраст.